Znanja
StoryEditor

Hoće li u narednim mjesecima američki dolar bar nakratko nadjačati euro?

04. Prosinac 2015.

Prošlog je tjedna Amerika slavila Dan zahvalnosti stoga su mnogi iskoristili blagdan i spojili ga u dugi vikend. Zbog blagdana izostali su i izvještaji od strane US Grain Council-a i US Wheat-a.

Cijene kukuruza se nisu bitno mijenjale, FOB NOLA cijena kukuruza je malo oslabila no još uvijek nedovoljno da kreira promjenu cijena kukuruza. Američki izvoz je i dalje odličan što nije imalo učinka na mirno tržište.

Vremenski uvjeti u Južnoj Americi su i dalje povoljni stoga ne postoje vijesti koje bi potaknule porast cijena kukuruza na globalnom tržištu.

Sojino zrno je padalo na Chicago Mercantile Exchange-u za 5 usd/t. Tržište je i dalje vrlo ovisno o vijestima iz Kine što nije iznenađujuće obzirom na njihov veliki udio u cjelokupnom tržištu.

Postoji mala zabrinutost radi mogućih pretjeranih kiša u Brazilu koje utječu na sadnju dok   istovremeno sadnja u Argentini ide po planu, a oborine su stigle u najboljem trenutku.

Idućih nekoliko tjedana i mjeseci, Argentina i Brazil će biti regije koje će formirati trendove cijena sojinog zrna dok će se vremenski izvještaji mijenjati iz povoljnih u nepovoljne što će izazvati volatilnost cijena sojinog zrna. Bez loših vijesti iz Južne Amerike teško je za očekivati porast cijena!

Do prošlog tjedna u Peruu je ulovljeno 243 000 t ribe, što znači da je do ispunjenja kvote ostalo 867 000 t ulova. Tržište je vrlo mirno, proizvođači su zaposleni ulovom i proizvodnjom ribljeg brašna dok kupci čekaju pad cijena. Ako se ribarenje glatko nastavi cijene bi mogla „skliznuti“ iako nitko ne očekuje veliki pad u nadolazećim tjednima.

U SAD-u su objavljeni podaci o novootvorenim radnim mjesecima u studenom. Otvoreno je više od 200 000 novih radnih mjesta i američki dolar je dodatno ojačao. Za očekivati je da će u narednim mjesecima američki dolar bar nakratko nadjačati euro.

02. svibanj 2024 20:14