22. svibanj 2015.

Hrvatska i Grčka mogle bi doživjeti "tihu okupaciju" kao nekoć Otomansko carstvo

Miro Soldić
Miro Soldić

- Ova konferencija je jedinstvena zbog zanimljivih govornika koji dolaze iz različitih znanstvenih područja, zbog tema koje obrađuje i interdisciplinarnog pristupa u njihovoj obradi – istaknuo je Mato Njavro, profesor na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) na otvaranju današnjeg dijela programa New Europe Business Foruma.

Cilj Foruma je da jednom godišnje u Hrvatskoj okupi lidere iz biznisa, politike, sporta, znanosti i umjetnosti kako bi raspravljali o uvijek aktualnim temama poput poduzetništva, liderstva, inovacija, makroekonomije i geopolitike.

Predavački dio otvorio je Peter Frankopan, povjesničar sa Sveučilišta Oxford koji je na vrlo zanimljiv način obradio temu europskih financijskih kriza kroz povijest.

- Živimo u vremenu zabrinjavajuće globalne tranzicije – poručio je Frankopan, dodavši kako na zapadu gotovo potpuno zanemarujemo konstantno stvaranje trgovačkih veza koje donose velike promjene u globalnoj ekonomiju, poput novog kineskog Puta svile.

Objasnio je da se kroz uobičajeni povijesni narativ slave trijumfi i nameće potpuna kulturna hegemonija zapadne Europe, dok se o Istočnoj Europi i Aziji uopće ne raspravlja, iako su ta područja zapravo stjecišta i izvorišta globalne ekonomske i kulturne razmjene.

- Uvijek se stavlja fokus na zapadnjačka carstva, poput britanskog ili španjolskog, slavi se njihova veličina i civiliziranost, iako su svoj kolonijalizam i imperijalizam nametali silom, odnosno oružjem. S druge pak strane imamo istočnjačka carstva, poput otomanskog ili mongolskog koja se smatraju barbarskima i korumpiranima. To je potpuno kriva percepcija – izjavio je Frankopan, ističući kako su istočna carstva zapravo puno tolerantnija, kulturno integriranija i zanimljivija po pitanju ekonomske suradnje.

Osvrnuo se i na fiskalne krize koje su stare koliko i ekonomija, objašnjavajući kako su se istočna carstva nosila s njima. Elaborirajući primjer ‘tihe okupacije‘ Osmanskog carstva kada su europske sile preuzele kontrolu nad njihovom blagajnom povukao je paralelu sa današnjom situacijom u Grčkoj koju bi mogla čekati ista sudbina.

- Turske vlasti su o svom trošku morale izgraditi zgradu u kojoj su bili smješteni europski financijski emisari koji su zapravo cijedili novac iz njihovog gospodarstva putem banaka. Isti taj recept mogao bi sutra čekati i Grčku, ali i Hrvatsku – upozorio je Frankopan, uz napomenu kako je prošlo vrijeme zapadne hegemonije koja se temeljila na tehnološkom napretku oružja koje im je omogućavalo da pokore i koloniziraju svijet.

- Danas je u prvom planu digitalna tehnologija i pitanje je kako će se zapad nositi s konkurencijom po tom pitanju – poručio je.

Za kraj je istaknuo da financijske krize disproporcionalno pogađaju društvo, odnosno da najveći teret pada na leđa siromašnih građana te da se kroz njih produbljuje ekonomski jaz.