Znanja
StoryEditor

Hrvatska zapošljava najmanje menadžera u regiji

22. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Pregled gotovo 17.000 organizacija u 52 zemlje je utvrdio da je tržište rada za profesionalce i menadžere diljem svijeta relativno stabilno.

Analiza je ‘Global snapshot‘ projekta koji provodi Antal International, agencija za zapošljavanje specijalizirana za menadžerske pozicije. Globalno, razina zapošljavanja u tom segmentu je nešto niža u odnosu na prethodni pregled, time da 47 posto ispitanih kompanija zapošljava profesionalce ili menadžere, dok je u prošlom periodu to iznosilo 51 posto. Istovremeno, postotak kompanija koje otpuštaju takav kadar je pao sa 18 posto na 16 posto.

Hrvatska nažalost ima najmanju razinu zapošljavanja u široj regiji srednje i istočne Europe i Eurazije, sa 47 posto, u usporedbi sa, na primjer Češkom Republikom (55 posto), Poljskom (52 posto) ili Rumunjskom (53 posto). Najviše stope su zabilježene u Turskoj (66 posto), Izraelu (65 posto) i Rusiji (63 posto).U Zapadnoj Europi, najviša razina zapošljavanja je u Danskoj (64 posto) i Finskoj (62 posto), dok je najniža u Španjolskoj gdje je samo 31 posto kompanija odgovorilo da trenutno zapošljava na profesionalnoj i rukovodećoj razini.

Zemlje srednjeg istoka, Azije i Afrike pokazuju znatnu razinu aktivnosti tržišta rada: na primjer, u Kataru zapošljava 62 posto kompanija, u Nigeriji 70 posto, a u Kini 59 posto. SAD i Kanada su zabilježile 52 posto organizacija koje trenutno zapošljavaju.

- Povratne informacije od naših klijenata širom svijeta pokazuju da su mnogi pod pritiskom da učine više sa manje resursa, posebno ljudskih resursa. Unatoč dosljednom padu u postotku tvrtki koje zapošljavaju, stalno pada i postotak organizacija koje otpuštaju osoblje - od 20 posto u travnju na 18 posto u kolovozu, a samo 16 posto u prosincu pa zaključujemo da se radna snaga stabilizira i nudi više u smjeru dugoročnije sigurnosti zaposlenika - rekao je Tony Goodwin, predsjednik uprave Antal International.

04. svibanj 2024 20:07