Znanja
StoryEditor

HT i FER zajedno razvili novu uslugu

28. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Nova usluga MAXtv Preporučitelj korisnicima olakšava izbor sadržaja u MAXtv Videoteci, najvećoj IPTV Videoteci u Hrvatskoj, a na njenom razvoju zajedno su radili stručnjaci Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu (FER) te Hrvatskog Telekoma (HT).

Riječ je o besplatnoj usluzi koja predstavlja dodatnu funkcionalnost MAXtv Videoteke, u kojoj se sadržaj kontinuirano izmjenjuje i nadopunjuje novim filmskim hitovima.Od ideje do realizacije trebalo je otprilike godinu dana, a riječ je o proizvodu koji je od početka osmišljen i izveden u Hrvatskoj. Projekt i završni proizvod razvijali su se kroz učestale zajedničke radionice. U izradi je u osnovnom timu sudjelovalo 10-ak stručnjaka s FER-a i iz HT-a.

Izazov razvoja Suradnja FER-a i HT-a nije traje već dugi niz godina. Usporedo s tim projektom pokrenuto je još niz drugih naprednih projekta, ali tu stvar neće stati, poručili su zajedno čelnici tih dviju institucija. Iako je FER vodeći fakultet na području informacijske i komunikacijske tehnologije, i za njegove je stručnjake razvoj te usluge bio izazov:- Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu gotovo četiri desetljeća uspješno surađuje s Hrvatskim Telekomom, a posebno važnom smatramo suradnju na znanstveno-istraživačkoj i razvojnoj djelatnosti. Rezultat suradnje s vodećim hrvatskim telekomunikacijskim operaterom primjenjive su inovacije poput pametnog Preporučitelja - nove usluge na MAXtv-u, koja je potpuno hrvatski proizvod. Radujem se što kao znanstvena i obrazovna institucija za partnera imamo Hrvatski Telekom te zajedno pridonosimo boljoj razmjeni znanja i razvoju znanosti i gospodarstva u Hrvatskoj - istaknuo je Nedjeljko Perić, dekan FER-a.Zadovoljstvo je obostrano - ističu u Hrvatskom Telekomu - naša dugogodišnja suradnja s FER-om intenzivirana je u proteklih nekoliko godina, posebno u području razvoja mrežnih, informacijskih i multimedijskih tehnologija. Projekt koji smo upravo završili, MAXtv Preporučitelj, ujedno je i dokaz da zajedničkim snagama i suradnjom možemo ostvariti zaista velike, inovativne i napredne projekte te se veselimo nastavku suradnje s tom renomiranom znanstvenom i obrazovnom institucijom - rekao je Božidar Poldrugač, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Proizvod po mjeri O kakvoj je usluzi riječ? MAXtv Preporučitelj je u glavnom izborniku MAXtv Videoteke u kategoriji ‘Preporuke‘ te korisnik prilikom prvog pokretanja Preporučitelja izabire želi li dobivati osobne ili generičke preporuke. Osobne preporuke čini osobna lista preporučenih filmova dobivena temeljem analiziranja prethodno posuđenih filmova. Generičke preporuke čini lista najpopularnijih filmova u Videoteci. Obje preporuke nude dvadeset filmova. Dodatno, korisnici mogu ocijeniti pojedine filmove ocjenom od jedne do pet zvjezdica nakon čega se korisniku dodatno prikazuju filmovi koji su prema sadržaju slični ocijenjenom filmu.- Razvoj kompletno novog i potpuno prilagođenog proizvoda od njegovog idejnog začetka do završne usluge u suradnji s akademskom zajednicom i donedavnim profesorima za mene je bio posebno interesantan i još jedno novo iskustvo. Dodatan poticaj u radu na projektu bila je i činjenica da sam do zaposlenja u Hrvatskom Telekomu bio student FER-a. Kroz zajedničke radionice sa stručnjacima FER-a razmjenjivali smo ideje te učestalo dodavali nove funkcionalnosti, a naravno prije toga smo pregledali tržište. Takav razvoj proizvoda izrađen ‘prema mjeri‘ kroz učestale rasprave i sugestije rezultirao je i odličnom uslugom te uigranim timom. Mnogo su mi pomogli i kolege iz kompanije koji imaju više iskustva i na kraju smo svi jako zadovoljni završnim rezultatom - istaknuo je Ivan Petković, operativni voditelj tog projekta u Hrvatskom Telekomu.

Iako je program poprilično složen, njegovo je korištenje iznimno jednostavno. Korisnici tako ne moraju biti informatički obrazovani da bi mogli koristiti Preporučitelja.- Naš je cilj bio razviti program koji korisnicima MAXtv-a olakšava pronalaženje naslova u videoteci u skladu s njihovim osobnim interesima. Nadam se da će ta usluga biti dobro prihvaćena među korisnicima upravo zbog jednostavnosti i funkcionalnosti koju nudi - istaknula je Ivana Podnar Žarko, voditeljica projekta s FER-a.Preporučitelj je jednostavan za korištenje, iako se u njegovoj pozadini koriste složeni algoritmi koji kontinuirano obrađuju veliku količinu podataka. - To je za nas bio veliki izazov, pogotovu jer smo razvijali uslugu koja je dostupna u svakom trenutku svim korisnicima MAXtv-a. U timu je sudjelovalo ukupno šest djelatnika FER-a, a prednost tog proizvoda je u tome što se može nadopunjavati i nadograđivati. Posebno želim istaknuti vrlo uspješnu suradnju sa stručnjacima iz HT-a. Zadovoljstvo mi je da su na tom projektu sudjelovali i bivši studenti FER-a, sada kvalitetni stručnjaci koji su kod nas diplomirali s najvišom počasti, a sada su zaposleni u Hrvatskom Telekomu - rekla je Podnar Žarko.

Lako korištenje Sustav je pušten u korištenje u dvije faze. Tako je u ožujku korisnicima omogućena generička i osobna preporuka, a sredinom svibnja mogućnost ocjenjivanja filmova. - Trenutačno se oko 32 tisuće korisnika služi generičkim preporukama, a osam se tisuća odlučilo za osobnog preporučitelja. Korištenje je iznimno lako za korisnike koji nam moraju dati privolu za prikaz osobnih preporuka. Nakon toga tri komponente čine preporuke. Prva komponenta računa preporuke prema podacima o filmu (žanru, glumcima, redatelju, opisu…), a druga prema sličnosti interesa drugih korisnika. To funkcionira, pojednostavljeno, na sljedeći način: ako ste, na primjer, pogledali dva filma, a drugi korisnik je učinio isto te pogledao još jedan, Preporučitelj će vam ponuditi taj treći film na izbor. Treća komponenta su ocjene filmova kojima korisnik izravno pokazuje svoje mišljenje o filmu. Cilj Preporučitelja je da pronađemo film koji je možda manje eksponiran, ali će vam se jako svidjeti - objasnio je operativni voditelj projekta u Hrvatskom Telekomu Ivan Petković. Inače, korisnici u MAXtv Videoteci, najvećoj IPTV Videoteci u Hrvatskoj, mogu pronaći više od 1000 naslova. Videoteka se svakodnevno nadopunjuje novim naslovima te uključuje filmove, serije, dokumentarce i brojne ekskluzivne sadržaje, a korisnici će sada, uz MAXtv Preporučitelja, još lakše pronaći za njih najinteresantniji sadržaj.

Projekti, studije, elaborati, stipendije, usavršavanje...Hrvatski Telekom već dugi niz godina podržava akademsku zajednicu kroz suradnju na različitim projektima. Posebno se ističe suradnja s FER-om, koja obuhvaća izradu projekata, studija i elaborata iz područja širokopojasnih usluga, stipendiranje nadarenih studenata, organizaciju i provedbu specijalističkih edukacija te usavršavanje zaposlenika, studentsku praksu, izvođenje nastave putem stalnih predavača i gostiju predavača iz HT-a i slično.

16. travanj 2024 20:34