Znanja
StoryEditor

Humor u coachingu

12. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Kažemo li humor ili smisao za humor? Ovom drugom sintagmom, koja humoru daje jedan dodatni okvir, stvorili smo opće društveno vjerovanje da je humor vještina za koju imaš ili nemaš smisla.

Dopustite mi baviti se humorom kao bitnom temom koja nema ovakav okvir i ovo uvjerenje. Humor je preozbiljna tema da bismo je shvatili površno.

Rođen sam u gradu koji je poznat po svom humoru i ljudima koji ne samo da ga vole, nego im u svakodnevnom postojanju igra bitnu životnu ulogu. Promatrajući ljudske procese, danas uviđam kako humor zaista ima bitnu ulogu koja iz nekog razloga često ostaje neartikulirana. Premda sam u svijetu coachinga već 14 godina, na samim počecima bio sam i sam uvjeren da humoru nije mjesto u poslovnom, ozbiljnom kontekstu coachinga. No, povratne reakcije klijenata potaknule su me na ovo propitivanje. O kakvom humoru je ovdje riječ?

Humor o kojem govorim nije unaprijed smišljen, nema nakanu biti smiješan, niti želi unijeti takvo ozračje u razgovor. A pogotovo ne sadrži niti primisao ismijavanja ili omalovažavanja. Ono što se kasnije nazvalo humorom, i na što se druga strana nasmijala, bili smo mi, ljudi, ogoljeni i raskrinkani.

Možda trebam napraviti korak unazad i reći kako u coachingu često razotkrijemo postojanje naših unutarnjih ‘Gremlina‘. Oni su mehanizmi uvjerenja, navika i vjerovanja koja formiraju naše razmišljanje i djelovanje. Gremline svatko od nas gradi i usavršava godinama pa i desetljećima. Takve naše programe poznajemo kao izraz lica u zrcalu i ništa tu ne vidimo negativno niti opasno. Istina, poneki Gremlini mogu imati vrlo negativan utjecaj na ponašanje i rezultate osobe.

Naš spontani i coachu neočekivani humor nastaje iz razotkrivanja te naše zrele ‘domaće životinjice‘. U coaching odnosu on mora biti popraćen poštivanjem i povjerenjem. Kada radimo na dubokim procesima, otkrivamo ranjivost koju mogu pratiti suze, ali i smijeh. Coaching često koristi izraz zrcaljenje kao opis onoga što činimo mi coachevi. No, u praksi ta slika iz zrcala nije savršena kao stvarno zrcalo, niti to treba biti. Coach je nekada kao provokativni karikaturist koji uvećava reprodukciju onoga što vidi i čuje, kako bi sugovorniku otvorio jednu novu perspektivu. Razotkrivanje Gremlina i upoznavanje s njihovim vlasnicima koji su ih stvorili i odgajali, postaje kao dobar životni vic, samo što ovaj vic ostaje tajna to dvoje ljudi: coacha i klijenta.

Spomenuo sam rodni grad, gdje se ljudi smiju najviše na svoj račun. U tom duhu, i u duhu otkrivanja vlastitih osobina u svrhu učenja, otkrit ću ovdje sliku jednog mog malog Gremlina.

Uvijek sam imao koji kilogram viška i uvijek ih se nastojao riješiti, kao vjerojatno i neki od vas, naročito sada nakon blagdana. Osvijestio sam nedavno sliku iz doba svog odrastanja na kojoj mi je mama govorila: „Najedi se sine, pa si miran.“ Ili, ‘Pojedi sve koliko možeš.‘ Moj mozak je tako uveo program da mir dolazi od sitosti, a sve pojesti, e to je tek dosljednost! Moram dodati kako nije mama izgovor za moje bogovsko tijelo (poput Bude), nego sam se ja sam hranio, ne samo svoj trbuh nego i svog G-ljubimca. Dok ovo pišem drugi Gremlin govori: „Zar ćeš ovo objaviti i reći svima??“

Da, hoću, jer bez otvaranja, bez ranjivosti i istine o samome sebi nema promjene, a nema ni humora. Ja sam se sebi nasmijao, a vi? Ako želite da to istražimo zajedno, vidimo se!

Cognita i poslovni tjednik Lider daruju troje pretplatnika stipendijama za coaching edukaciju ‘Biti coach‘ u iznosu od 50 posto, 30 posto i 20 posto od cijene programa. Stipendije će osvojiti troje Liderovih postojećih ili novih pretplatnika koji pošalju najbolja motivacijska pisma. Više o edukaciji i stipendijama na linku http://liderpress.hr/poslovna-znanja/pretplatite-se-na-lider-i-osvojite-stipendiju/

18. travanj 2024 01:58