Znanja
StoryEditor

Ima li sve ovo ikakvog smisla?

20. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Posljednjih se godina u razgovorima kolega coacheva često spominje otežan rad s partnerima iz korporativnog okruženja. Sastanci se otežu i odgađaju, odluke se donose još teže nego ranije. Mnoge je osobe teško kontaktirati – izgleda kao da su svi konstantno prezauzeti.

Sličnih komentara ima i o samom coachingu; klijenti su pod pritiskom tržišne situacije, šefova i rezultata. Čak i oni koji racionalno ‘znaju‘ da raditi više ne znači automatski i raditi uspješnije, teško odolijevaju ukupnoj atmosferi brzih rješenja i pesimizma. Pojedinci se sve češće počinju pitati kakvog smisla imaju sve veći napori. U takvoj situaciji coaching može biti u svojoj najboljoj i najproduktivnijoj ulozi.

Coaching u svojoj najboljoj ulozi

Coaching je moguće usmjeriti k brojnim i raznorodnim ciljevima; klijent može odabrati raditi na prodajnim ciljevima jednako kao i na vještinama vodstva, na usklađivanju timskih uloga ili upravljanju velikim promjenama, na poboljšanju odnosa s klijentima ili svojih vlastitih ciljeva unutar organizacije. No teške posljedice dugogodišnje krize, potiču i osobe koje nemaju većih egzistencijalnih problema na pitanje: kakvog sve to ima smisla? Čemu da ja sad drvim po mojim liderskim vještinama, kad su mi podređeni ustrašeni od otkaza i reorganizacije? Kako da radim na smanjenju poslovnih obveza ako poduzeće grca na rubu opstanka?

Coaching je upravo u ovim vodama u svojoj najboljoj ulozi. Pitanja poput svrhe rada i napora, slobode, odabira (radnog mjesta, etičkih principa ili društvenog sustava), tjeskobe zbog urušavanja onoga što smo smatrali čvrstim osloncima, prirodna su pitanja za coaching. To su pitanja kod čijeg je promišljanja i rješavanja dobrobit coachinga možda najjača. Jer zadatak coacha nije da klijentu pomogne da se promijeni tako da se najbolje uklapi u trenutačnu situaciju i u njoj proizvodi najveće rezultate. To bi bilo pomalo kao anegdota iz filma ‘Analiziraj ovo‘ – psihijatar pita svog mafijaškog klijenta što je cilj terapije: pretvoriti ga u sretnog, dobro prilagođenog gangstera?

Zadatak dobrog coachinga je preispitivanje važnih pitanja kad se ona pojave, rasvjetljavanje ključnih vrijednosti, potraga za smislom kad je smisao ono što klijent traži. To je posebno važno za ljude iz poslovnog svijeta, koji u svojoj svakodnevnoj ulozi toliko orijentirani prema van, zadacima, ljudima, organizaciji. Često ta orijentacija na van graniči s gubitkom ‘prave‘ osobnosti koja se istopila u radu i poslu. Zapažanje Pitera Sengea jest da poslovni ljudi pate svakodnevno – zbog nesposobnosti da na poslu uspostave autentičnu komunikaciju, otvoreno razgovaraju o problemima, ostavljajući po strani zakulisne igre (Hargrove, 2003).

Coaching koji radi na ‘rješenjima‘ a da prethodno nije ispitao klijentu bitna pitanja, Laske zove ‘preuranjenim, slijepim‘ coachingom (Laske, 2011). Coaching se ne smije bojati ‘velikih‘ pitanja. Tek ona osoba koja zna koje je značenje njenog ili njegovog posla, uloge u organizaciji i vlastitog smisla u radu, može zaista uspješno odrediti i provesti promjene porebne da bi bolje funkcionirala na poslu i u privatnom životu.

I, kakvog sve to ima smisla?

Odgovor je – dođite i vidite. Za svakog je smisao nešto drugo, a kroz proces otkrivanja saznajemo i kako i pod kojim uvjetima želimo živjeti, raditi, voljeti, družiti se, pridonositi svojoj zajednici. Još je Viktor Frankl rekao da je potraga za smislom najjači motiv, a dio te potrage je i prepoznati svoj stav prema onome što ne možemo promijeniti. Coaching dakle ne očajava; ali traži suštinsko preispitivanje vrijednosti, želja i potreba, kako bi životu i problemima pristupali s dubokim smislom.

Edukacijski program za profesiju coacha, ‘Biti coach‘, ove godine upisuje četvrtu generaciju polaznika. Certicificirani voditelji Renata Takač Pejnović i Dragan Knežević razvili su ovaj program temeljem curriculuma na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te međunarodnih coaching škola i edukacija. Program započinje početkom ožujka, a pokazna radionica održat će se 20.2. u Zagrebu.

Edukacijski program za profesiju coacha, ‘Biti coach‘, ove godine upisuje četvrtu generaciju polaznika. Certicificirani voditelji i coachevi sa višegodišnjim iskustvom i svojom praksom razvili su ovaj program temeljem curriculuma na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te međunarodnih coaching škola i edukacija. Program započinje početkom ožujka, a pokazna radionica održat će se 20.2. u Zagrebu. Prijaviti se možete OVDJE

Svi Liderovi pretplatnici i oni koji to postanu do kraja veljače ostvaruju 10 posto popusta na program Biti Coach.

25. travanj 2024 07:28