Znanja
StoryEditor

Inovacije su ključne za postizanje rezultata u digitalnoj ekonomiji

16. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Suočeni s novim globalnim igračima čiji inovativni pristup korištenjem digitalne tehnologije prijeti njihovoj poziciji na tržištu, kompanije traže način koji će im osigurati budućnost. Vjerojatno najefikasniji pristup je izgradnja kulture inovativnosti i poduzetništva.

Upravo je to glavna poruka konferencije Corporate Innovation and Intrapreneurship 2015 koja 22. i 23. listopada u Zagrebu okuplja svjetske i domaće stručnjake upravo na temu korporativne inovacije i poduzetništva u organizacijama.

Najveća zvijezda ovog događanja je Horace Dediu s američkog Clayton Christensen instituta i vodeći autoritet za poslovanje Applea, tvrtke koju mnogi smatraju jednom od najinovativnijih kompanija na svijetu. On će održati ključno predavanje na temu Inovacije koje stvaraju nova tržišta u kojem će prikazati zašto ne smijemo prestati tragati za inovacijama i zašto trenutne inovacije i poslovni modeli neće trajati duže od 15 godina. Nadalje potrebno je stvarati i njegovati kulturu inovativnosti u organizaciji te izgraditi vještine i stavove kod zaposlenika (Intrapreneurship) koji će osigurati inovacijske rezultate. To je tema koju će na konferenciji obraditi danski stručnjak i glavni predavač s područja inovativnosti i poduzetništva u kompanijama iza kojega stoji 5 uspješnih knjiga, Stefan Lindegaard. Osim toga, kompanije trebaju prilikom razvoja novog proizvoda ili usluge primijeniti sve popularniju ‘design thinking‘ metodu koja stavlja korisnika u fokus. O toj metodi će biti će biti prilično govora na konferenciji, a jedno od očekivanih predavanja na tu temu održat će Blake McEldowney jedan od osnivača Zinc Studia iz Barcelone koji radi s inovativnim kompanijama na dizajniranju proizvoda i usluga koji će oduševiti korisnike i stvoriti vrijednost.

No prije nego krenemo duboko u temu izgradnje kulture inovativnosti dobro je znati neke temeljne elemente bilo koje inovativne metode. Domaći stručnjak Tomislav Buljubašić iz Siemensa prezentirati će glavne komponente inovativnosti i kako kreirati okruženje unutar kompanije koje motivira zaposlenike da podrže inovativne procese.

Jedno vrlo zanimljivo predavanje koje nas na neki način upoznaje s budućnošću poslovnog upravljanja, Holocracy metodom, sigurno će pobuditi zanimanje sudionika. Christiane Seuhs-Schoeller, EvolutionAtWork, iz Austrije otvoriti će pogled u novi svijet upravljanja organizacijama koji oduzima moć hijerarhijskom stilu upravljanja i distribuira je po pojedinim ulogama koje dobivaju veću autonomiju odlučivanja.

‘Inovacije su ključne za postizanje rezultata u suvremenoj ekonomiji koja se temelji na znanju (knowledge-driven). To je činjenica koja tjera organizacije, bez obzira na veličinu, da propituju svoje proizvode, usluge pa čak i korporativnu kulturu s ciljem da održe konkurentnost na globalnom tržištu. Nije uopće sporno žele li kompanije biti inovativne, ali stvari zapnu kad treba odgovoriti na pitanje kako‘, smatra Ratko Mutavdžić, direktor Projekture i jedan od organizatora konferencije.

‘Ova konferencija organizira se kako bi veće tvrtke osvijestila o neupitnoj važnosti inovacije i poticanja poduzetništva u organizaciji, ali ujedno im pružila konkretna alate i znanja koja će im pomoći da u srž kompanije ugrade kulturu inovativnosti. Osim toga na konferenciji okupljamo korporativne i neovisne stručnjake koji čine priliku odličan networking za buduću suradnju i razvoj novih ideja.‘, zaključuje Ratko Mutavdžić.

Budite i vi dio te zajednice. Više informacija o konferenciji pronađite na www.corp2in.com.

18. travanj 2024 23:16