Znanja
StoryEditor

Istrošeni politički savjetnici - Mlade domaće snage istesane vani mogle bi najbolje savjetovati

31. Listopad 2015.

Izborna je kampanja u jeku i uskoro će se znati tko je bolje skrenuo pozornost javnosti na sebe i komu je većina povjerovala. Za to će biti zaslužni i savjetnici političara i stranaka koji im pomažu u suočavanju sa svim izazovima u kampanji te stvaranju i predstavljanju stranačkog programa.

Više nego ikada ovoga se puta govori o ‘ljudima iza’ koji su usmjeravali tijek kampanje i sudjelovali u izradi izbornog programa posebno dviju najjačih stranaka u Hrvatskoj. Prisutnost stranih savjetnika naši sugovornici objašnjavaju time što su domaći stalno isti, već istrošeni. Trebamo one, vele, koji razumiju uspješne ekonomske sustave i mogu predložiti nama potrebne promjene te da se ne bi trebala praviti razlika između stranih i domaćih savjetnika s obzirom na to da svatko od njih donosi neke prednosti. Najbolji bi, ipak, bili mladi domaći savjetnici ili oni koji su znanje tesali vani.

Uvijek isti Stari su domaći savjetnici stalno jedni te isti, dokazano su neučinkoviti i potpuno su se potrošili, ističe Branko Tomašković, partner u RSM Croatiji, te je dojam da stari domaći lobi s pomoću medija ne omogućava davanje prilike mladim domaćim snagama. Od stranaca su svakako bolje svježe domaće snage kojima ništa ne nedostaje, ali nikako ne mogu dobiti priliku.    – Riječ je o pojedincima ‘konzultantima’ koje se bavi svim i svačim, uključujući  savjetovanje političara, u medijima su uvijek jedni te isti. Dovoljno je u javno objavljenim izvještajima pogledati uspješnost njihovih tvrtki pa će sve biti jasno. A tek kad bi ih se pitalo za stvarne projekte koje su u životu proveli… I uz to stalno iskaču iz novina, radija, televizije, ‘iz hladnjaka i paštete’ iako ima mnogo obrazovanih i mladih kojima ti stari ne pružaju priliku. Čak se i neki stari dokazano neučinkoviti vraćaju!? Inače sam vrlo optimističan, što baš i ne proizlazi iz ovoga što govorim, ali politika me umara. Nisu me do sada angažirali, a to me i ne zanima, jer politika je... A nitko se, zapravo, ne može maknuti od nje. RSM Croatia u veljači je u partnerstvo uvela tri mlade osobe od 30 do 35 godina, od kojih dvije imaju MBA, a jedna je član tima Global Inspection. Meni kao partneru s 32 godine staža to je jedan od najvećih poslovnih uspjeha i jedna od najboljih poslovnih odluka – poručuje Tomašković. Strani savjetnici prisutni su samo u političkome marketingu jer se domaća politička scena ubrzano približava modelima razvijenih zemalja u kojima su političke kampanje snažno marketinški obilježene, smatra Damir Novotny, managing-partner u T&MC Groupu, no navodi da su stranci, poput Instituta IFO, sadržajno vrlo slabo utjecali na stranačke izborne programe.

Važne su promjene Prema Novotnyjevu mišljenju, međunarodni savjetnici mogu imati i veće međunarodno iskustvo, pa bi zbog toga mogli biti korisniji, posebno ako je riječ o političkome marketingu. Ako je pak riječ o savjetnicima za ekonomsku politiku, smatra da bi strani mogli biti korisni na visokoj razini konačne uspostave ekonomskog sustava i tržišnih ustanova. Domaći bi mogli biti važniji na razini ekonomske politike, u okvirima ekonomskog sustava u kojem najvažnije mjesto zauzimaju poduzetništvo i tržišna raspodjela ekonomskih potencijala zemlje. – Hrvatskoj trebaju ubrzani ekonomski rast i zapošljavanje koji će biti praćeni rastom nacionalnog i privatnog bogatstva. Sadašnji hibridni ekonomski sustav, spoj samoupravnoga socijalističkog ekonomskog sustava te državnog kapitalizma i političkog voluntarizma, nije održiv i neće omogućiti brz ekonomski rast. Potrebne su duboke promjene u ekonomskom sustavu, osobito u državnom sektoru, kakve su provele sve tranzicijske zemlje. Za takve promjene potrebni su savjetnici izabranim političarima koji razumiju uspješne ekonomske sustave i mogu predložiti promjene, bez obzira na to dolazili iz Hrvatske ili inozemstva. Najpoželjniji bi bili domaći savjetnici s međunarodnim iskustvom – rekao je Novotny. Dodaje da je tržište poslovnih i političkih savjetnika u Hrvatskoj plitko i usko jer su potražnja i cijene u proteklim godinama snažno padale. Ponuđači profesionalnih savjetničkih usluga tome su se prilagođavali na trošak kvalitete usluga. Velika financijska kriza iz 2008. i razvoj novih tehnologija, tvrdi, proizveli su tektonske promjene koje domaća savjetnička scena jednostavno nije pratila.

Djelotvornost umjesto emocija Savjetnici bi stoga trebali prihvatiti dosege razvoja znanosti na svom području i primjenjivati ih. Nažalost, naglašava, domaćim savjetnicima često nedostaju najnovije znanje i metode njihove primjene u pragmatičnim okolnostima tranzicijskih država kao što je Hrvatska.– Politički su blokovi propustili u ovom izbornom ciklusu opredijeliti se za primjenu najbolje prakse političkog i ekonomskog makroupravljanja kao što su to nakon ulaska u Europsku uniju 2004. učinile druge, naprednije zemlje Srednje i Istočne Europe. Umjesto toga stranke se odlučuju za kontinuitet dosadašnje politike, što samo može završiti ekonomskom stagnacijom i produljenjem društvene krize. To je najveće razočaranje. Inače, kao što se globalizira ekonomija, tako se globaliziraju i političke pozornice. Vani političari u kampanjama vrlo često imaju međunarodne savjetnike. Internacionaliziraju se i mjesta u javnom sektoru pa nije rijetkost da međunarodni stručnjaci preuzimaju glavne uloge u javnim poduzećima, državnim agencijama ili središnjim bankama. Austrija pruža odlične primjere. U tamošnjih malo preostalih državnih poduzeća ili banaka glavna mjesta vrlo često preuzimaju stranci, uključujući stručnjake iz Jugoistočne Europe u, recimo, telekomima ili pošti – primjećuje Novotny.T&MC, inače, do sada nije imao projekte ni političkog savjetovanja ni savjetovanja u političkome marketingu, ali ondje vjeruju da bi mogli pridonijeti oblikovanju javne politike i restrukturiranju javnih poduzeća. Drago Munjiza, osnivač tvrtke Jakov Viktor i savjetnik EELD Internationala, smatra da ipak ne treba praviti razliku između stranih i domaćih savjetnika. Strani savjetnici imaju više iskustva iz više zemalja, a domaći bolje veze i bliži su konkretnim potrebama u Hrvatskoj i regiji. Pri tome stranci mogu dobro procijeniti što treba Hrvatskoj ako imaju ured u regiji. Ako nemaju, Munjiza misli da mogu dati dobar ‘benchmark’ i primjere iz svijeta, što je vrlo važno za tvrtke ili državu. – Ipak, domaći savjetnici iznad prosjeka razumiju tržište i zemlju.Stranci mogu dobro odrediti hrvatske potrebe ako rade u suradnji s timom domaćih kolega. Našima nedostaje iskustvo iz drugih zemalja i manja emotivna pripadnost projektu, a veća usredotočenost na dodirne točke s drugim sličnim strankama i projektima u EU. Vani je svejedno odakle je savjetnik, važna je njegova učinkovitost. U idućem razdoblju važno je imati ne samo dobre savjetnike nego ponajprije dobar izvršni tim u vladi, javnim poduzećima i ustanovama koji će provesti potrebno u projektima. U zemlji se mnogo zna o potrebama, a malo je volje i alata za njihovo zadovoljavanje. Do sada me nitko nije zvao za savjetovanje u kampanjama, ionako imam dosta izazova u poslovanju. Međutim, neki su kolege iz najvećih stranaka ispitivali moj interes za izvršne funkcije u javnim tvrtkama – kaže Munjiza.

19. travanj 2024 04:13