Znanja
StoryEditor

Iznadprosječni fakultet jača sprege s gospodarstvom

26. Studeni 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Najstarija, najveća i najvažnija visokoobrazovna i istraživačka ustanova u Hrvatskoj u području elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijske tehnologije Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) obilježila je svoj dan. Svečanost proslave Dana FER-a održala se u petak 20. studenoga u fakultetskoj dvorani Auditorium maximum na kojoj su bili brojni uzvanici i predstavnici vojnih institucija i vlasti, znanstvenih i obrazovnih institucija te realnog sektora.

Mnogi od njih gradili su obrazovanje upravo na tom fakultetu. Dolazak uglednih gostiju, predsjednika uprava tehnološki najjačih tvrtki u Hrvatskoj kao što su Ericsson Nikola Tesla i Siemens velik je kompliment fakultetu koji već godinu dana vodi mlada uprava na čelu s najmlađim dekanom u povijesti tog fakulteta, prof. dr. sc. Mislavom Grgićem. Njihova je misija rezultate svih istraživanja primijeniti u gospodarskom sektoru na dobrobit cijelog društva, i to u suradnji s poduzetnicima u Hrvatskoj i inozemstvu. I u tome uspijevaju, što potvrđuju i rezultatima.

Petnaest točaka Kao što je u uvodnom obraćanju rekao dekan, prije godinu dana kad je izabran za novog dekana postavili su petnaest točaka, svojevrsne okosnice i ciljeve mandata, od kojih su neke ostvarili, a neke još nisu. Tako su definirali preddiplomski studij FER-3, usavršavali i razvijali djelatnike Fakulteta te samostalno zaposlili 123 ljudi. Radili su i na međunarodnoj prepoznatljivosti studija, privlačenju najboljih i najinovativnijih srednjoškolaca te organizirali mnogo programa i radionica. Zatim su se usredotočili na poticanje i uravnoteženje dolazne i dolazne mobilnosti. U listopadu su osnovali Centar karijera, sustavno su ulagali u djelatnike i studente; u to su investirali vlastita dva milijuna kuna. Dekan je istaknuo i da su održavali pozitivne trendove u dobivanju istraživačkih projekata. FER je, naime, prema uspješnosti na razini prosjeka EU, a u iduće tri-četiri godine vrijednost međunarodnih projekata iznosi 50-ak milijuna kuna. Ulagali su također u istraživačke laboratorije i poticali osnivanje novih – u posljednjih godinu dana osnovano ih je četrnaest. Nastavljaju aktivnosti vezane uz Inovacijski centar Nikola Tesla’ (ICENT), što je FER-ov kapitalni dugoročni projekt koji će premostiti jaz između akademske i istraživačke zajednice i industrijskih potreba te omogućiti novo zapošljavanje. Prije pet dana taj je centar registriran i na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Međunarodna suradnja Jedna od petnaest točaka definiranih na početku Grgićeva mandata bilo je jačanje veze s alumnijima i njihovo približavanje Fakultetu te povećanje sprege s gospodarstvom na novim projektima. FER je tako postao član Liderova kluba izvoznika, Hrvatsko-korejskoga poslovnog kluba, sklopio je sporazume o suradnji s Končarom, HŽ-om – Infrastrukturom i mnogim drugima. Osnovao je  i Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave. Preostaje mu još nekoliko stvari, primjerice rad na novom pristupu u obrazovanju.– Velik je dio postignut, a do sljedeće godine ostvarit ćemo i ostatak – siguran je dekan Grgić.O važnosti FER-a, koji ima golem istraživački i ljudski potencijal, moglo se čuti i u obraćanju visokih uzvanika.– FER je jedan od najvažnijih fakulteta, s najvećom međunarodnom suradnjom u svjetskim razmjerima. Hrvatska treba promicati tehničke znanosti i u tome treba napredovati. Svi zajedno moramo osvijestiti koliko je obrazovanje utemeljeno na znanosti važno za boljitak cijelog društva, a posebno hrvatskoga. Moramo inzistirati na izvrsnosti, a FER i drugi tehnički fakulteti predvode u tome – istaknuo je u pozdravnom govoru prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dotaknuvši se u njemu i financiranja, odnosno poručivši da financiranje znanosti i obrazovanja treba dignuti na razinu drugih zemalja Europske unije.

Digitalna zrelost Uzvanicima se obratio i ministar znanosti, obrazovanja i športa Vedran Mornar koji se najprije našalio na svoj račun rekavši da mora čestitati dekanu jer kad je on bio na toj funkciji, nijednom nije uspio dobiti ministra. Zatim se osvrnuo na Fakultet i cijeli obrazovni sustav:– FER-ova je budućnost svakako zajamčena. On prednjači među najboljim fakultetima i to vješto pokazuje – istaknuo je i Mornar.Spomenuo je da se njegov mandat ministra obrazovanja bliži kraju, a obrazovni sustav zahtijeva više od jednog mandata, te je izdvojio neke od trenutačno najvažnijih aktivnosti u sektoru obrazovanja. Gotovo milijardu kuna osigurano je za rekonstrukciju starih i gradnju novih studentskih domova u Hrvatskoj u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020’.– Zasad više od šezdeset posto studenata studira izvan mjesta prebivališta, a pokrivenost smještajem samo je 15 posto. Želimo do 2020. postići 20-postotnu pokrivenost – naglasio je ministar.Podsjetio je na to da je osamsto tisuća nastavnika, studenata i učenika dobilo Microsoft Office, što će svakako podignuti konkurentnost na tržištu rada, i naglasio važnost uvođenja informacijsko-komunikacijske tehnologije, u što ulazi 150 škola, te digitalnu zrelost. Tu se dotaknuo i neizostavne cjelovite reforme kurikula koja se provodi radi toga da djeca počnu razmišljati i samostalno rješavati probleme koji im se postavljaju. Inače je za obrazovanje iz fondova EU osigurano ukupno dvije milijarde kuna, s time da će se drugi dio, malo manje od milijardu kuna, investirati u projekt reforme kurikula u sklopu kojeg će većina biti uložena u obrazovanje nastavnika. Nakon njihovih izlaganja svečanost se nastavila dodjelom priznanja i nagrada najuspješnijim studentima, FER-ovim djelatnicima te srednjim školama. Svečani dio proslave glazbeno je popratio pjevač Marko Tolja, u auli Fakulteta mogla se razgledati i izložba s posterima o FER-ovim znanstvenoistraživačkim projektima. Naravno, uz prigodnu zakusku.

20. travanj 2024 17:44