Znanja
StoryEditor

Izrada mobilnih aplikacija spojila studente i IT tvrtke

28. Svibanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Izrada mobilnih aplikacija za operacijski sustav Android bila je ovogodišnja tema međunarodne stručne radionice CroApps koja se nedavno održala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u organizaciji studentske udruge EESTEC LC Zagreb. Teorijski je dio radionice završio, a uskoro će praktični; studenti svoje mobilne aplikacije moraju predati do 31. svibnja.

Najuspješniji bit će nagrađeni vrijednim nagradama, ali krajnji je cilj mnogo važniji. Osim što studenti šire svoja znanja i mrežu poznanstava, već se tijekom studiranja povezuju s realnim sektorom. Studentska udruga EESTEC LC Zagreb, lokalna podružnica međunarodne organizacije studenata elektrotehnike u Europi, svake godine organizira međunarodnu stručnu radionicu aktualne tematike iz područja elektrotehnike ili računarstva. Početkom prošle godine ‘rodila‘ se ideja radionice na temu mobilnih i web-aplikacija. I postala je hit.

Nika Tilić, PR savjetnica u Udruzi, kaže da se tema vrlo brzo pokazala kao odličan izbor, ne samo zbog velikog interesa studenata FER-a i ostalih tehničkih fakulteta, već i interesa brojnih tvrtki za pružanje podrške radu studentskih udruga. Zbog velikog odziva studenata i interesa IT tvrtki, govori, odlučeno je da se radionica na temu razvoja mobilnih i web-aplikacija organizira svake godine pod nazivom CroApps.

Teorijski i praktični

Ovogodišnja tema itekako je popularna među studentskom populacijom, o čemu svjedoči podatak da se na radionicu prijavilo više od 100 studenata FER-a. No zbog kapaciteta učionica broj sudionika ograničen je na 50, a selekcija se radila na temelju motivacijskog pisma i godine studiranja.

Radionica je konceptualno podijeljena u dva dijela: teorijski i praktični. Teorijski je dio završio, a sastojao se od niza predavanja koja su vodili prof. dr. sc. Mario Kušek, doc. dr. sc. Krešimir Pripužić i doc. dr. sc. Marin Vuković sa Zavoda za telekomunikacije te predstavnici velikih tvrtki poput Sedam IT-ja, mStarta i CS-a. Za vrijeme trajanja teorijskog dijela EESTEC LC Zagreb ugostio je 15 studenata s raznih europskih sveučilišta; iz Turske, Grčke, Rumunjske, Srbije, Crne Gore, BiH, Švicarske, Njemačke itd. Bili su im osigurani smještaj, hrana te, naravno, mogućnost praćenja predavanja jer je službeni jezik radionice engleski. Imali su prilike upoznati i prirodnu te kulturnu baštinu Lijepe Naše. Za sve njih sudjelovanje na radionici CroApps bilo je pozitivno i vrijedno iskustvo, baš kao i za domaće studente:

– U tjedan dana predavanja dobila sam osnovno znanje o objektivno orijentiranom programiranju te primjeni na platformi Android. S obzirom na to da su na radionici bili inozemni studenti, predavanja su bila na engleskom jeziku i imala sam priliku usavršiti stručne pojmove. Sve u svemu, tjedna dana odmaka od klasičnih predavanja odlično je iskustvo i dobar temelj za daljnje usavršavanje znanja iz tog područja – rekla nam je jedna od polaznica Ida Penezić.

Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio radionice, odnosno natjecanje u timovima u izradi mobilnih aplikacija za operacijski sustav Android pod vodstvom IT tvrtki Sedam IT i mStart. U natjecanju sudjeluju svi koji su odslušali više od 70 posto predavanja za vrijeme teorijskog dijela, a tko je pobjednik saznat će se uskoro.

Kako se kreira tema

Jedna od najvećih prednosti radionica koje organiziraju studentske udruge jest upravo to da ih osmišljavaju i provode studenti.

– Pri smišljanju tema i koncepta svake radionice  članovi udruge postavljaju si vrlo jednostavno pitanje: što mi na faksu nedostaje? Tako se nastoje upotpuniti propusti u službenom planu i programu te omogućiti studentima da prošire i učvrste znanja dobivena fakultetskim obrazovanjem. Kada govorimo o razvoju mobilnih aplikacija, mnogi studenti imaju velik interes za to područje, ali jednostavno ne znaju od kuda početi. Ideja je radionice CroApps pružiti pomoć upravo tim studentima – naglasila je Tilić.

Predavanjima na radionici pokriven je cijeli proces izrade mobilnih aplikacija, od ubrzanog tečaja programskog jezika Java i uvoda u objektno orijentirano programiranje do izrade sučelja i svih funkcionalnosti u Android Studiju. Osim nadogradnje znanja i stjecanja praktičnog iskustva studenti imaju mogućnost ostvariti prve kontakte s predstavnicima raznih IT tvrtki te dobiju uvid u ono što ih čeka nakon završetku fakulteta.

Jelena Borotić je kao glavna organizatorica akademskog dijela radionice CroApps bila na prvom sastanku u jednoj tvrtki, što joj je, kako sama kaže, bila odlična vježba prije prvog razgovora za posao.

– Predavanja su bila kvalitetna i profesori su se potrudili da onaj tko želi može naučiti maksimalno u kratkom razdoblju. Također sam upoznala super ljude iz različitih dijelova Europe i zabavila se s njima kao da se znamo cijeli život. Na kraju svega mogu samo reći da mi nije nimalo žao utrošenog vremena i da je to bilo nezaboravno iskustvo u kojem sam poradila na svojim komunikacijskim i organizacijskim vještinama. To je bila dobra priprema za pravi život – Jelenini su dojmovi.

Koristan rad u Udruzi

Upravo to je i cilj projekata udruge EESTEC LC Zagreb, kojih je iz godine u godinu sve više. U planu je, rekla je Tilić, svake godine organizirati međunarodnu radionicu iz područja IT-ja, lokalnu radionicu iz područja elektrotehnike te akademiju Soft Skills za sve studente Sveučilišta u Zagrebu. Osim radionica svake godine u vrijeme Božića organiziraju i humanitarnu akciju, a uz vanjske projekte, organiziraju i team building, motivacijske vikende, izlaske i druženja.

– Rad u studentskoj udruzi omogućuje studentima da za vrijeme fakulteta steknu dojam kakva je situacija u poslovnom svijetu. Članovi udruga vrlo brzo nakon uključivanja razvijaju komunikacijske i prezentacijske vještine, steknu iskustvo u pregovaranju i planiranju, povećaju organizacijske sposobnosti i sl. – prednosti su uključivanja u studentske udruge koje je nabrojila Tilić.

Osim toga, napomenula je, aktivnim radom u udruzi studenti stupaju u kontakt s partnerima iz poslovnog svijeta i budućim poslodavcima. A to je danas i više nego korisno.

18. travanj 2024 08:11