Znanja
StoryEditor

Jaknica koja roditeljima javlja je li im dijete tužno

02. Svibanj 2014.
Piše:
sbabic1

Svaki potrošački trend pod kapom nebeskom nezamisliv je bez virtualnog svijeta. Tako barem tvrde trendwatcheri, ekipa koja na istoimenoj stranici svakog mjeseca objavljuje nove trendove iz potrošačkog odnosno marketinškog svijeta.

U travnju su stoga odlučili objasniti čitateljima kako je stigla nova era u kojoj se stvarnost u još većoj mjeri stapa s onim što se događa iza ekrana. Kompanije nastoje uz pomoć tehnologije i interneta zadovoljiti baš svaku potrebu prosječnog potrošača, čak i, recimo, potrebu za ljubavlju, povezanošću, dobrim mentalnim i fizičkim zdravljem. Oni su taj trend nazvali ‘Internet of caring things’ i najavili novu eru proizvoda i usluga koje uz pomoć digitalne tehnologije pomažu potrošačima na prilično nevjerojatne načine. Kako bi opravdali tu tezu, trendwatcheri su naveli da se svijet u posljednjih devet godina promijenio do temelja, a tomu u prilog idu i podaci poput onih da je 2005. godine internetom bilo povezano 2,5 milijardi uređaja (PC, laptopa, tableta), a do 2020. očekuje se da će na virtualni svijet biti ‘zakvačeno‘ nevjerojatnih 20 milijardi različitih uređaja. Ne misli se pritom samo na ‘tehnološke’ napravice na kakve smo se do sada naviknuli nego i, primjerice, četkice za zube ili čak odjeću izrađenu od specijalnih vlakana koju je također moguće povezati s internetom. Zvuči kao znanstvena fantastika? Iznenadili biste se, ali gomila takvih proizvoda već postoji i pitanje je trenutka kada će postati ‘mainstream’.

Plodno tržište

Trendwatcheri to ponajprije argumentiraju činjenicom da su se troškovi proizvodnje, ponajviše zbog masovnosti, znatno smanjili. Sjetite se samo prastarih računala veličine prosječne sobe koje su si mogli priuštiti samo dobro potkoženi potrošači odnosno visokotehnološke kompanije. Nadalje, nove metode pohranjivanja virtualnih podataka (u oblake ili ‘cloud-computing‘) olakšale su izmjenu silnih informacija, a vrlo precizni alati lociranja korisnika dali još jednu dodanu vrijednost (povećali isplativost i funkcionalnost) proizvoda koji se upotrebljavaju u stvarnosti, a povezani su s digitalnim svijetom. Na posljetku, tom trendu u prilog ide i bum ‘crowdsourcing’-platformi koje omogućavaju kompanijama, bile one male ili velike, da prikupe sredstva za razvoj proizvoda i, što je najvažnije, testiraju ga među ciljanom skupinom te odluke o proizvodnji donose na osnovi njihovih vrlo konkretnih povratnih informacija. E sad, sve navedeno omogućilo je kompanijama da na tržište plasiraju proizvode i usluge koje zadovoljavaju konkretne potrebe i, vjerovali ili ne, zaista se brinu i pomažu potrošačima u njihovu svakodnevnom životu.

Briga o zdravlju

Tako primjerice već danas moguće je probati inovacije koje pomažu potrošačima da budu ili da ostanu zdravi. U siječnju ove godine kineska inovacija Cuptime uspjela je uz pomoć ‘crowdsourcing‘-platformi prikupiti dovoljno novca da krene u proizvodnju. Riječ je o šalicama koje su bežično spojene s aplikacijom na pametnom telefonu. Korisnik u tu aplikaciju utipka težinu, visinu i slične podatke, a potom uz pomoć te pametne šalice prati dnevni unos vode. U studenom prošle godine svjetlo dana ugledao je Athos, inovacija koja preuzima ulogu osobnog trenera. Na korisniku je samo da potroši približno tristo dolara na hlačice, majicu i uređaj koji ga sinkronizirano prate u njegovoj vježbi. Odjeća je opremljena specijalnim vlaknima koja bilježe aktivnost 22 mišića na tijelu, a potom ih bežično šalje uređaju koji, uvjetno, vježbača blagoslivlja ili kudi te prati kako se upotrebljavaju mišići, a nudi i informacije o otkucajima srca, disanju i slično. Oni koji provode osmosatno radno vrijeme sjedeći za stolom za tričavih 3,9 tisuća dolara mogu nabaviti takozvani Stir Kinetic Desk, koji se osnovi informacija o visini i težini ‘sjedača’ namješta u ispravan položaj, a i upozorava vrijednog radnika da sjedne ovako ili onako kako ga ne bi boljela križa. Stol broji kalorije, a i sposoban je naučiti koji je omiljeni (ili najlakši) položaj sjedača pa se namješta tako da sjedenje istovremeno bude zdravo i ugodno.

Sigurnost i ljubav

Vrlo zanimljiv uređaj jest i Vigo, koji je također uspio prikupiti dovoljna sredstva na jednoj američkoj ‘crowdsourcing’-platformi. Vigo prati moždane valove svoga ‘gazde’, detektira je li umoran ili pod stresom, pa prema tome pušta određene vibracije (ili melodije) preko posebnih slušalica: razbuđuje ga ili umiruje. Taj uređaj koji stoji 79 dolara navodno s vremenom nauči obrasce ponašanja onoga tko ga upotrebljava te se njima prilagođava, i to sve kako bi mu omogućio da, barem tijekom radnog vremena, bude optimalno koncentriran. Proizvodi iz travanjskog trend-izvještaja brinu se i o sigurnosti potrošača. Tako pametna kaciga za motocikliste Skully P1 pomaže vozaču da izbjegne mrtve kutove jer je opremljena specijalnom kamerom. Veliki prodor na tržištu očekuje se i od inovativne kompanije Nest Labs, koju je za 3,2 milijarde dolara u veljači ove godine kupio veliki Google. Nest je nedavno lansirao Nest Protect, pametni termostat koji je povezan s korisničkim pametnim telefonom. Taj uređaj detektira razinu ugljičnog monoksida i dima u stanu i dostavlja rana upozorenja. Osim tih vrlo funkcionalnih proizvoda, vrijedi se veseliti i onima koji ne čine ništa drugo nego uljepšavaju živote potrošača. Recimo, Toymail su nedavno lansirane igračke na kojima roditelji mogu ostavljati glasovne poruke djeci, a i dječica im jednako tako na njih mogu i odgovarati. Možda je najbizarniji od svih proizvoda T.Jacket, jakna za najmlađe. Opremljena je posebnim senzorima koji su bežično povezani s pametnim telefonima roditelja. Roditelji u svakom trenutku mogu vidjeti je li im dijete tjeskobno, tužno ili slično te ih uz pomoć samo jednog dugmeta virtualno zagrliti (jaknica imitira zagrljaj). Iako je zaista upitno postoji li potreba za tim proizvodom, činjenica je da kompanije na sve moguće načine žele ponuditi proizvode i usluge koji uklanjaju svaku brigu, olakšavaju svaku sekundu. S internetom i prodorom novih tehnologija to više nije znanstvena fantastika, već gola stvarnost.

24. travanj 2024 19:46