Znanja
StoryEditor

Je li došao kraj papirnatim životopisima?

10. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

William Sjögren, strastveni plesač salse koji živi u Stockholmu, upotrijebio je nekonvencionalan pristup kada se prijavljivao na posao u komunikacijama prošle godine – snimio je plesni video.

Papiriće s ključnim riječima pričvrstio je na svoja leđa i na leđa plesne partnerice. Znao je da neće svi poslodavci biti skloni ovakvom rješenju, stoga je s videom, kojeg je objavio na Vimeu, uploadao i životopis u PDF formatu.

Iako je Sjögrenovo rješenje daleko od konvencionalnog, dio je trenda koji podrazumijeva uključivanje multimedijalnih sadržaja u proces prijave za posao.

Originalne ideje treba dozirati

Nije upitno jesu li procesi, načini i instrumentarij prijava za posao evoluirali – posve je jasno da jesu - ali pitanje je koliko daleko možemo ići?

Nisu, naime, svi oduševljeni korištenjem multimedijalnog sadržaja. Poslodavci moraju jako brzo ustvrditi je li osoba koja se prijavila za posao adekvatna, a to ‘brzo‘ često podrazumijeva manje od minute, za što je najprikladniji dokument.Odmicanje od tog kanona nekima može zakomplicirati proces. Zbog toga prevladava ideja da multimedijalni formati životopisa nisu na odmet, ali samo kao dodatak klasičnom dokumentu.

Društvene mreže

Prisutnost na društvenim mrežama, tvrde mnogi stručnjaci, je nužna. Svi bi, bez obzira na zanimanje, trebali imati sadržajan LinkedIn ili XING profil i u životopisu navesti link preko kojeg poslodavac može doći do profila. Na taj način obogaćujete inače suhoparan dokument.Profil punite sadržajem koji je relevantan za vašu profesiju kako biste dokazali da ste u tijeku.

Velik broj poslodavaca tvrdi da je uputnije prilagoditi životopis na način da bude čitljiviji, da djeluje profesionalno te da je moguće, bez previše muke, pronaći kompetencije kandidata za posao, nego izmišljati svakojaka kreativna rješenja.

Uspon videa

Bez obzira na sve, čini se kako je video na dobrom putu da uđe u mainstream. LinkedIn po novom ima i video opciju na profilima. Problem je u tome što većina najčešće ne zna kako se prezentirati u videu, stoga ne bi bilo loše ustanoviti nekakva pravila i obrasce.

Čak i ako se nemate namjeru multimedijalno predstavljati poslodavcima, nije na odmet pozabaviti se tom problematikom jer sve više i više poslodavaca intervjue za posao vodi na taj način i ubrzo bi takav oblik vođenja intervjua mogao postati pravilo, a ne iznimka.

02. svibanj 2024 01:42