Znanja
StoryEditor

Jeste li radoholičar ili jednostavno puno radite?

05. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Radišnost je put do priznanja i promaknuća u poslovnom svijetu. Put je, međutim, i do narušenog zdravlja i obiteljskog života. Gdje povući granicu?

Velika je razlika između radnika s izvrsnim rezultatima i radoholičara. Jullien Gordon, jedan od osnivača tvrtke New Higher, kaže: - Jako uspješni radnici i radoholičari na vani izgledaju potpuno jednako, kao da jednostavno puno rade. Velika razlika je u tome kako se osjećaju vezano uz posao. –

Najprije, velika je razlika između rada i zauzetosti. Najveći cilj radoholičara jest da uvijek izgledaju zaposleno jer se u suštini boje situacije u kojoj nemaju što za raditi. Vjeruju da je preokupiranost recept za važnost.

- Uspješni radnici znaju kad su dovršili neki projekt ili važan posao. Radoholičari jednostavno ne znaju stati. Ne znaju zapravo što podrazumijeva uspjeh - objašnjava Gordon.

Isto tako, on tvrdi da uspješni i sposobni radnici znaju cijeniti vlastiti rad, dok se radoholičari oslanjaju na priznanje okoline.

Joel Peterson iz tvrtke JetBlue Airways smatra da je najveći problem radoholičarske pozicije činjenica da ljudi toga nisu svjesni.

- Jedan je urednik Chicago Sun-Timesa jednom je rekao da jednostavno ne može izbivati s posla. Bojao se da će se bez njega sve raspasti ili, još gore, da neće. Ako smatrate da sve ovisi o vama, na dobrom ste putu za slom prouzrokovan stresom. Ono što trebate u tom slučaju napraviti jest da zaposlite sposobnu osobu koja posao može obaviti bolje od vas, proslavite njegov uspjeh i dobro napunite baterije. – kaže on.

Drugi znak da ste radoholičar, tvrdi Peterson, jest da vam je omiljena fraza ‘Imaš mail‘. Mailovi su zapravo dvosjekli mač. Ako ih disciplinirano koristite, štede vrijeme, ali ako pretjerate, pretvaraju se u konstantnu smetnju koja vas dekoncentrira.

Opetovano kašnjenje još je jedan znak da morate usporiti. Obvežite se da ćete na svaki dogovor doći pet minuta ranije te drugima objasnite da je to metoda kojom se prisiljavate da smanjite vrijeme utrošeno u stvari zbog kojih kasnite. To neće negativno utjecati na kvalitetu obavljanja posla, ali će vam pomoći da posložite prioritete.

Ako vas je nemoguće zadovoljiti, to je još jedan loš znak. Hrana vam nije dovoljno dobra, hotel vam nije dovoljno dobar, prihodi vam nisu dovoljno visoki. Rješenje jest da jednostavno promijenite mindset.

Na koncu, Peterson tvrdi da većina radoholičara živi u prošlosti ili budućnosti, odnosno hrani se uspjesima iz prošlosti ili iščekuje buduće uspjehe. Morate se posvetiti sadašnjosti i ciljevima koji su u sadašnjosti ostvarivi.

18. travanj 2024 23:51