Znanja
StoryEditor

Kad Kina otkaže narudžbe, i cijene padaju

07. Svibanj 2015.

Krajem travnja u riječku je luku stigla američka hipro sojina sačma sa min.47,5% proteina. Razlog tomu su otežane isporuke iz Argentine i Brazila uzrokovane štrajkovima u lukama.

12 000 t smješteno je na Škrljevo, a isporuka je započela početkom proteklog tjedna.

Istovremeno u koparsku je luku stigao brod Despina sa 34 000 t brazilske sojine sačme sa min.45,5% proteina. Iako je američka roba kvalitetnija od argentinske i brazilske, te spada u I.kvalitetu na tržištu je teško unovčiti razliku u proteinima.

Cijena sojinog zrna je nešto niža kao posljedica reakcije tržišta na otkazivanje većih narudžbi od strane Kine. Štrajkovi u argentinskim lukama su spriječili veći pad cijena na tržištu no štrajkovi neće biti dugoročni niti preozbiljni.

Vremenske prognoze za ovaj tjedan najavljuju kišu u Americi koja bi mogla usporiti sijanje soje no neće prouzročiti veća kašnjenja.

Trenutno nije za očekivati veće promjene cijena zbog vremenskih prilika i štrajka u Argentini, no ako zasja sunce i štrajkovi završe cijene mogu padati.

Cijena kukuruza je pala 2-3 usd/t radi povoljnih vremenskih uvjeta, brzog sijanja i ponovnog izbijanja ptičje gripe, te mogućeg utjecaja na potražnju kukuruza obzirom da se pilići hrane pretežno kukuruzom.

Ribolov u Peruu se odvija mukotrpno radi regionalnih zabrana ulova. Zadnji izvještaji pokazuju brojke od 1,35 milijuna mt ulova što iznosi samo 52% kvote.

Pustimo sad ribolov…šuška se o mogućnosti pojave Kelvinovog vala koji bi mogao utjecati na temperaturu vode i samog ribolova no još uvijek je prerano za znati.

Prema podacima o trgovini iz Perua, prodaja je porasla no nitko ne želi odati svoje pozicije i cijene. Prema glasinama koje dolaze iz više izvora, kupci su imali prilike uštedjeti na cijenama jer su proizvođači samo željeli krenuti sa rezervacijama količina.

Kina bi uskoro trebala početi kupovati dostatne količine. Zalihe u Kini se smanjuju, a kako transport od Perua do Kine zna potrajati, uskoro će doći vrijeme za nagomilavanje robe tj.pokrivanje kineske potražnje.

Cijene će narednih nekoliko dana morati malo popustiti kako bi kupci postali aktivniji na tržištu

03. svibanj 2024 06:45