Znanja
StoryEditor

Kada biraju zanimanje, samo 18% ispitanika brine koliko brzo će se zaposliti

18. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Posljednjih mjeseci u Hrvatskoj je ponovo aktualna tema neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, stoga je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika istražio što je većini (bila) najbitnija stavka kod odabira zanimanja.

Najviše ispitanika, njih 70%, kaže da su se prilikom odabira zanimanja vodili osobnim afinitetom. Većina ispitanika navodi da pritom nisu pogriješili.

- Kad se posao voli i kad je čovjek motiviran, lakše mu je nositi se sa stresnim situacijama i olakšano je napredovanje u struci - stav je jednog ispitanika, a drugi dodaje: ‘Cilj mi je raditi ono što me veseli i što me privlači, jer više od pola života čovjek provede radeći pa je glupo biti nesretan u tome.‘

Ipak, neki ispitanici koji su se prilikom izbora zanimanja vodili osobnim afinitetom kažu kako im je sada zbog toga žao: ‘Šteta, trebala sam razmišljati i o zapošljivosti‘ kaže jedna ispitanica, dok jedan ispitanik kaže kako je pogriješio kad se vodio osobnim afinitetom jer je sada nezaposlen. Stopa zapošljivosti bila je za 18% ispitanika najbitnija stavka prilikom izbora zanimanja. ‘Uzalud si ‘direktor svemira‘ ako nemaš posla, a ako nemaš posla, nemaš novca…ako nemaš novca, nitko te ne doživljava…‘ kaže jedan od ispitanika, dok jedna ispitanica navodi: ‘Upisala sam fakultet s kojima sam znala da ću u ovoj državi naći posao. Nije bio moj izbor iz snova, ali odlučila sam zaraditi dovoljno da kasnije mogu upisati ono što sam stvarno htjela.‘

‘Iako mi je u pravilu vrlo važan osobni afinitet, smatram da je stopa zapošljivosti u odabiru zanimanja vrlo bitna stavka. Zašto? Mogu čekati i deset godina nezaposlena u zanimanju s osobnim afinitetom, ali treba se prehraniti‘ zaključuje jedna ispitanica. Prilikom izbora zanimanja 8% ispitanika vodilo se utjecajem bližnjih. Neki navode nisu imali izbora ili kako je razlog tome bila ‘financijska ograničenost‘. 

Ugled u društvu bio je glavni kriterij za izbor zanimanja za svega 4% ispitanika. ‘Najvažniji je ugled u društvu, jer on određuje tvoju klasu i društvenu pripadnost, kao i akademsku i stručnu osposobljenost i pripadnost‘ zaključio je jedan od ispitanika.

19. travanj 2024 19:54