Znanja
StoryEditor

Kako disfunkcionalan tim učiniti uspješnim?

13. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Timski rad jedna je od najvažnijih i najtraženijih vještina prilikom zapošljavanja. Pojedine kompanije troše velike svote kako bi učinile svoje timove funkcionalnima zbog njihovih potencijala: donošenje dobrih odluka, povećana produktivnost i inovativnost te bolji angažman. No, uspješni timovi su rijetki, a časopis Forbes navodi pet vrsta timova koji su problematični.

Tim ovisan o krizi često karakteriziraju nejasni prioriteti i zavlačenje posla, dok ih kriza ne prisili da se ujedine oko zajedničkog cilja.

‘Bobble head‘ tim ima zajedničke vrijednosti i perspektivu pa čak i sklad, ali nije inovativan.

Tim promatrača sastoji se od fragmentiranih članova tima koji su često odsutni duhom i apatični.

Tim ‘krvavih leđa‘ je karakterističan po prikrivenim sukobima i osobnoj povijesti. Iako u javnosti održavaju mir i red, privatno se bore jedni protiv drugih.

Tim hrvača poznat je sukobima i emocionalnim ispadima, ali ne i po značajnom napretku.

Možda ovi timovi nisu funkcionalni, ali to ne znači da se ne mogu mijenjati.. Najbolji način da se promijeni tim je da prvo promijenimo sami sebe. Stoga, Forbes donosi nekoliko savjeta koje bismo trebali primijeniti na sebi, a koji će utjecati na timski rad.

Započnite s pozitivnom pretpostavkomRiješite se svojih pristranosti i počnite cijeniti svoje kolege i njihovu vrijednost.

Iskoristite sve što znateUmjesto da samo radite svoj posao, unesite u tim i svoja iskustva, odnose i osobnost.

Posudite svoj glas drugimaPomozite kolegama koji ne uspijevaju izreći svoje mišljenje koristeći svoj kredibilitet i svoj glas.

Recite ‘ne‘ kada je potrebnoNaučite se kada i kako reći ‘ne‘ svemu što vas može dekoncentrirati na poslu, trošiti vaše resurse ili vas usporavati.

Prigrlite produktivan konfliktPrihvatite tuđa mišljenja i potrudite se izreći svoja na način koji potiče razumijevanje.

25. travanj 2024 23:18