Znanja
StoryEditor

Kako dobiti posao za koji ste prekvalificirani?

13. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Biti prekvalificiran za željeni posao često znači da su vam šanse za zaposlenje na takvom radnom mjesto višestruko umanjene. Situacija na ovdašnjim prostorima, uvijek je primoravala ljude na traženje bilo kakvog posla koji bi im omogućio egzistenciju.

Nije rijedak slučaj tako da ljudi s vrhunskim kvalifikacijama traže posao u sektoru koji bi im omogućio bilo kakve prihode. Poslodavci najčešće odbijaju prekvalificirane radnike zbog straha da će otići čim im se pruži neka bolja prilika ili pak zbog ′suosjećanja ′ s onima kojima je ovaj posao jedina prilika. No, ipak ukoliko si želite povisiti šanse za posao, za kojeg se na prvi pogled činite prekvalificiranim, postoji nekoliko sitnica koje će vam povisiti šanse. Visoke ocjene s fakulteta, kao i dodatne kvalifikacije koje posjedujete (završeni tečajevi, poznavanje više stranih jezika, veliko iskustvo u drugim zanimanjima) možda bi u ovakvim situacijama bilo bolje ne previše isticati. Jednostavno ih izostavite iz životopisa, ili ih pak stavite na kraj dokumenta. Najprije istaknute interese ili iskustvo koje su usko vezani uz željeni posao. Kada poslodavac i vidi vaše titule, koje vjerojatno i nemaju veze s ovim poslom, ranije navedeni podaci pobudit će mu zanimanje za vas.

Ukoliko i niste imali iskustva u sličnom sektoru, istaknute ostala poslove kojima ste se bavili. Time ćete pokazati kako se ne smatrate iznad nijednog zanimanja, i kako ste marljiva osoba, a svatko je takvima spreman dati šansu. Prilikom usmenog razgovora na pitanje ′recite mi nešto o sebi? ′ ili ′zašto želite baš ovaj posao? ′ prikažite se kao znatiželjna, vrijedna osoba. Ne morate se zakleti na vječnu vjernost tvrtki ili pak pričati kao da vam je baš ovaj posao ono što ste oduvijek željeli, ako to nije slučaj. Tada možete ispasti neiskreni i proračunati, baš kao iz nekog zamišljenog stereotipa o prekvalificiranim radnicima. Također, navedite i neke vještine, ne nužno striktno profesionalnog karaktera, vezanim uz željeno radno mjesto.

16. travanj 2024 08:34