Znanja
StoryEditor

Kako dovući ‘velike ribe‘ u mala poduzeća?

04. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Uspješni mali poduzetnici točno znaju kad se dogodio taj trenutak kada su krenuli putem uspjeha. Vrlo često, taj trenutak dogodio se kada su dobili svog prvog velikog klijenta, ili kako se kaže uhvatili veliku ribu, piše portal allBusiness.

Naravno, ne događa se to samo tako, ne padaju kapitalci s neba. Kako bi ih natjerali da odaberu baš vašu malu kompaniju morate imati razrađenu strategiju.

Napravite plan za budućnostNapravite listu kompanija s kojima biste voljeli surađivati. Proučite ih i naučite o njima što više možete, poput koliko novaca godišnje troše na usluge koje vi nudite. Preporuča se da budete kreativni pri izradi liste. Svi će krenuti u lov na očite kompanije, istražite malo tržište, postoji i oni s velikim prihodima koji ne iskaču iz paštete.

Ostavite dojam ‘velike‘ kompanijeU današnje vrijeme ne trebate biti velika kompanija da bi tako izgledali, sve je u dojmu koji ostavljate. Za to čak ne trebate potrošiti bogatstvo. Za početak uložite nešto novaca u kreativne ‘vizitke‘ koje će iskakati iz mora dosadnih. Svakako se pobrinite da imate dobru i profesionalnu web stranicu, a ne da vam stranica koja vas predstavlja izgleda kao maturalni rad vašeg nećaka.

InternetIskoristite priliku i pokušajte se, kroz razne interesne društvene mreže, povezati s ljudima koji rade u tvrtkama koje želite vrbovati. Uvijek pomaže kada imate nekog da vam otvori vrata – makar ona prva.

Zatražite certifikatPobrinite se da imate diplomu i potvrdu za sve usluge koje pružate. Isto tako ukoliko imate bilo kojih drugih kvalifikacija koje vas izdvajaju iz mase ostalih poduzetnika, pobrinite se da ih istaknete.

Naučite njihov jezikSvaka velika kompanija ima svoju terminologiju koju koristi i potrudite se da ih naučite. Svakako će cijeniti ukoliko vide da baratate s njihovim svakodnevnim pojmovima.

Slušajte, učite i gledateVelike kompanije moraju imati osjećaj da vjerujete u ono što govorite. Jedna od prednosti malih kompanija je da su brže i fleksibilnije od velikih, koji ih često baš iz tog razloga i zapošljavaju. Tu leži vaša prilika. Slušajte ih i uvjerite kako ste upravo vi rješenje njihovog problema.

No, i ako ste svladali sve navedeno, uhvatili ribetinu, tu nije kraj. Vaš kapitalac treba pažnju i nemojte sada napraviti katastrofalnu grešku i ne isporučiti ono što je dogovoreno. Prilika za hvatanje velike zvjerke ne pruža se često. Ukoliko ste ju uhvatili, pazite da sad ne uprskate stvar.

04. svibanj 2024 23:39