Znanja
StoryEditor

Kako Hrvatska može iskoristiti potencijal zelene javne nabave?

05. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Javna su tijela glavni potrošač u EU, te svake godine potroše 2 bilijuna EUR (19% BDP-a EU-a), pa u izvještaju Komisije EU piše: „Ako na temelju svoje kupovne moći odaberu robu, usluge i radove s manjim utjecajem na okoliš, mogu značajno doprinijeti lokalnim, regionalnim, nacionalnim i međunarodnim ciljevima održivosti.“. Tako je npr. Grad Beč kroz svoj program ekološke nabave uštedio 44,4 milijuna EUR i više od 100.000 tona CO2 od 2004. do 2007. godine.

2015. godine u Hrvatskoj se priprema niz dokumenata: nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu, usklađenje zakona o javnoj nabavi s direktivom EU, strategija niskougljičnog razvoja Hrvatske.

Dodatno tome, komisija EU upravo je u procesu revidiranja kriterija zelene javne nabave za uredske zgrade. Stoga je sektor graditeljstva vitalno zainteresiran za navedene teme: kako arhitekti koji trebaju steći nove kompetencije u projektiranju prema novim kriterijima, tako i proizvođači građevinskih materijala, te građevinari koji trebaju steći nova znanja u izgradnji po novim pravilima.

9. Hrvatski forum o održivoj gradnji iz gore je navedenih razloga ove godine posvećen temi zelene javne nabave. Organizatori su Građevinski fakultet u Zagrebu, Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG), Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HRPSOR) i Holcim u Hrvatskoj. Okupili su govornike koji će sudionicima predstaviti:

- primjere zelene javne nabave iz EU- konkretan primjer zelene javne nabave iz Hrvatske- prijedlog novih kriterija EU za javne zgrade i cestogradnju- utjecaj zelene javne nabave na gospodarstvo

Osim toga, na okruglom stolu kojeg će moderirati Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, potaknut će se rasprava „Kako Hrvatska može iskoristiti potencijal zelene javne nabave?“.9. Hrvatski forum o održivoj gradnji na temu zelene javne nabave održat će se 28. studenog 2015. godine, na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Više informacija na: www.holcim.hr.

27. travanj 2024 05:23