Znanja
StoryEditor

Kako iskoristiti prednosti koje pruža fleksibilan rad?

09. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Današnja fleksibilna radna snaga donosi nevjerojatne prednosti, ali, da bismo u potpunosti iskoristili potencijal, moramo promijeniti način na koji promatramo tehnologiju i korporativnu kulturu.

Koncept rada od bilo kud rastući je trend, a podrazumijeva promjenu u shvaćanju pojma posla – posao postaje ono što zaista radimo, a ne mjesto na koje svakodnevno odlazimo. Za ‘ubiranje plodova‘ koji su rezultat takve ideje rada, i sami moramo promijeniti način na koji promišljamo rad, radno mjesto i rezultate rada. Mnoge tvrtke ohrabruju taj oblik rada budući da znatno smanjuje troškove – primjerice, prijevoza – a pozitivno utječe na produktivnost.

- Tvrtka mora raspolagati odgovarajućom IT infrastrukturom i zapošljavati ljude koji su podobni za ovaj način rada. Nije to za svakoga. – objašnjava Angelo Kinicki, stručnjak na području organizacijske kulture i menadžmenta.

Sam Chandler, CEO tvrtke Nitro, tvrdi da bi kompanije, s tehnološke strane, trebale u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje pruža cloud: - Treba maksimizirati sadržaj dostupan u cloudu kako bi cijeli tim imao na raspolaganju sve što je potrebno, uz jednostavan pristup. -

Danas je komuniciranje nevezano uz realan prostor jednostavnije nego ikad. Dostupni su nam alati kao što su aplikacije za dijeljenje sadržaja, emailovi, online kalendari, Skype, telefonske konferencije – sve to komunikaciju čini tečnom i jednostavnom, bez obzira na to gdje se članovi tima nalazili.

Kako biste, pak, stvorili korporativnu kulturu koja podržava fleksibilne oblike rada, neka pravila ponašanja morate ustanoviti. Ciljevi moraju biti u potpunosti jasni svima – što treba napraviti, kad i kako – tako da svatko unutar tima zna vlastitu ulogu. Komunikacija mora biti djelotvorna, odnosno sve vijesti, i dobre i loše, vezane za određeni zadatak, moraju biti dostupne i jasne svima. Nemojte zaboraviti na sastanke, bez obzira što nije riječ o fizičkim sastancima. Na koncu, ohrabrujte tim da se druži i dijeli informacije o sebi, kako bi zaposlenici, unatoč fizičkoj razdvojenosti, imali osjećaj zajedništva.

25. travanj 2024 13:52