Znanja
StoryEditor

Kako ispraviti nedostatak korporativne kulture?

03. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Nova aplikacija vaše tvrtke popularna je na tržištu. Vaš brend je cijenjen i voljen među korisnicima. Ipak, nešto jednostavno ne funkcionira na polju produktivnosti, a zaposlenici vam bježe iz tvrtke. Zašto?

Odgovor je jednostavan – nedostatak korporativne kulture. I nikakvi novčani poticaju, pozitivne kritike javnosti ili uspješna prodaja proizvoda ili usluga vaše tvrtke to ne može popraviti.

Nefunkcionalna korporativna kultura narušava najveći potencijal tvrtke – ljude. Visoka razina stresa, nizak moral i minimalan angažman nisu znakovi da zaposlenike treba ustrojiti ili da su razmaženi ili povlašteni na neki način. To samo znači da će vam najbolji zaposlenici ubrzo pobjeći i sa sobom odnijeti sve ono što vas razlikuje od konkurencije.

Pokazalo se da tvrtke koje ulažu u kulturu radnog mjesta imaju četiri puta veći rast prihoda od onih tvrtki koje se na to ne obaziru. Ta je stavka osobito bitna danas u doba kada se radna mjesta polako tranformiraju, a u prilog tome svjedoči i činjenica da vodeće kompanije kao što su Zappos, Google ili Trader Joe‘s korporativnu kulturu uzimaju za ozbiljno.

Ako je korporativna kultura vašeg radnog mjesta ozbiljno narušena, evo što možete napraviti:

Razgovarajte sa zaposlenicima

Niti jedna količina besplatnih majica ili peciva ne može nadomjestiti razgovor. Ako su vaši zaposlenici neangažirani – niska produktivnost, minimalno sudjelovanje na sastancima (čak i kad je riječ o najuspješnijim zaposlenicima) – rješenje je da razgovarate s njima. Objasnite im da shvaćate da nešto nije u redu i da želite stvoriti radno okruženje u kojem će moći napredovati. Pitajte ih što ih frustrira te osjećaju li se kao da njihove riječi imaju utjecaj na sve strukture tvrtke. Dođite do onih zaposlenika koji su dali otkaz – to je odličan način da dobijete iskren odgovor na vaša pitanja.

Ocjenjujte menadžere

Jedno od istraživanja stranice za traženje posla Staffbay pokazalo je kako 87 posto zaposlenika u 2014. godini ima namjeru tražiti novi posao, a kao primarni razlog navedeno je nepovjerenje prema menadžerima, odnosno nadređenima. Ako menadžeri ne nadahnjuju zaposlenike da bolje obavljaju svoj posao, savladavaju nove vještine i profesionalno napreduju, onda ne rade svoj posao i usput uništavaju korporativnu kulturu.

Ulažite u zaposlenike

Vaši su zaposlenici resurs, ali su također i ljudi te ih tako trebate tretirati. Ako se osjećaju isključivo kao dio proizvodnog procesa, brzo će otići. Pokažite im da cijenite njihovo vrijeme i doprinos tako što im pomažete da usvoje nove vještine.

Poboljšajte radni prostor

Ništa ne srozava moral brže od sivih kockastih radnih odjeljenja. Zapamtite da vaši zaposlenici u uredu provode 40 sati tjedno, stoga prilagodite prostor njihovim potrebama i željama.

19. travanj 2024 18:05