Znanja
StoryEditor

Kako iz rezimea izbaciti nepotrebne informacije?

06. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Jeste li ikada pomislili da bi vam preduga biografija, odnosno rezime mogao smanjiti šanse za zaposlenjem?

Kad vam je rezime predug, poslodavci najčešće na brzinu pregledaju tekst kako bi pronašli najvažnije, a na taj način previde brojne informacije koje su vama važne. Ako vam je rezime prepun nebitnih informacija, poslodavac bi mogao pomisliti i da ste neorganizirani.

Kako biste si povećali šanse za zaposlenjem, slijedite sljedeće savjete:

Započnite s kratkim sažetkom

Počnite s paragrafom od dvije ili tri rečenice u kojem ćete ukratko navesti informacije o sebi, vještine, kompetencije i ideje o karijeri.

Prilagodite rezime poslu za koji se prijavljujete

Izbacite iz rezimea sve što se direktno ne tiče posla na koji se prijavljujete. Napišite rezime na način da ga ispunite samo informacijama za koje znate da govore nešto o vještinama kojima raspolažete, a koje su potrebne za specifičan posao. Sve drugo ostavite za motivacijsko pismo ili kompletan životopis. Prvo što poslodavac počne čitati treba biti kratko, koncizno i usmjereno.

Sažmite relevantno radno iskustvo

Radite li na istom radnom mjestu već deset godina? Često mijenjate karijere? Odgovori na ova pitanja trebali bi biti u rubrici ‘Radno iskustvo‘, gdje trebate navesti poslove koje ste radili, a koji su vam pomogli da steknete vještine potrebne za posao na koji se prijavljujete.

Izbjegavajte duga objašnjenja

Trebali biste izbjegavati objašnjavanja, pogotovo ako sve možete sažeti u nekoliko riječi ili rečenica.

Obrazovanje nije nužno

Rezime ne mora sadržavati informacije o vašem obrazovanju, iako to mnogi dodaju na kraju. Ako baš želite uključiti i informacije o obrazovanju, skratite što više možete.

Pametno navedite vještine

Sigurno je da imate brojne vještine potrebne za posao na koji se prijavljujete, ali izaberite samo najbitnije. Napravite kraću listu najvažnijih vještina i kompetencija jer će to biti efektnije.

20. travanj 2024 10:04