Znanja
StoryEditor

Kako je situacija u Ukrajini utjecala na robne burze?

13. Ožujak 2014.

Proteklog tjedna cijene svih roba na tržištima su poskočile radi situacije u Ukrajini. Također postoji velika zabrinutost na tržištu žitarica radi događaja na Crnom moru.

Sve velike međunarodne kompanije koje se bave žitaricama izjavile su kako nemaju problema sa utovarom robe u Ukrajini. Postoji bojazan nekih kupaca, posebice kupaca iz Egipta, oko kašnjenja ili otkazivanja ugovorenih utovara žitarica. Velike kompanije uspijevaju ispuniti svoje obveze no manji izvoznici se hvataju u koštac sa problemima što će utjecati na kupce u Sjevernoj Africi.

Cijene kukuruza su porasle za prosječno 10 usd/t, no ovoga tjedna ćemo vidjeti tko trenutno diktira cijenu na tržištu, Ukrajina ili USDA WASDE izvještaj. Za pretpostaviti je da će cijene porasti u slučaju da se situacija u Ukrajini dodatno zahukta , no prema sadašnjim događanjima svi su uključeni u smirivanje situacije.

Razmišljajući o WASDE izvještaju , trgovina osjeća kako bi izvještaj mogao pogurati cijene uzlazno no stručnjaci naglašavaju kako USDA izvješće u ožujku nije iznenađujuće niti nosi bitne promjene.

Kako se zima bliži kraju nema novih podataka o usjevima iz Amerike koji bi uzdrmali situaciju na tržištu, no uvijek postoji mogućnost da budemo iznenađeni.Kao i ostale robe, sojino zrno i sačma su također bilježile znatan rast prošlog tjedna i to cca. 15 usd/t. Situacija u Ukrajini je također utjecaja na soju kao i na ostale žitarice. Stručnjaci također očekuju USDA izvještaj koji bi trebao zadržati visoke cijene radi smanjenih količina u Južnoj Americi i niskih zaliha. Brazilska vlada izvještava o žetvi koja je u tijeku i procijenjenih 52% trenutnog uroda koji je već prodan.

Na hrvatskom tržištu sa ljepšim i toplijim vremenom kreće i sezona! Krajem ovog tjedna u luku Rijeka stiže novi brod sa 8 000 t brazilske sojine sačme. Ovo je dobra vijest za riječku luku koja je zadnji brod primila prije nekoliko mjeseci.Istovremeno u luku Kopar konstantno stižu brodovi sa 20 000- 50 000 t sojine sačme. Osim soje naravno pristižu i ostale žitarice i robe koje koparsku luku čine jednom od najprometnijih europskih luka.

19. travanj 2024 15:01