Znanja
StoryEditor

Kako komunicirati s poslodavcima u procesu prijave za posao?

20. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Što učiniti kada intervju dogovorite za utorak, a onda vam poslodavac naknadno pošalje obavijest za četvrtak? Ili ako niste sigurni je li netko primio mail u kojem ste poslali dodatne materijale potrebne za prijavu?

Ukoliko ovaj problem diplomatski odradite, pokazat ćete da ste dorasli rješavanju nekog manjeg poslovnog problema. Ukoliko vaši mailovi budu predugi ili pretjerani, bacit ćete sjenku na vlastitu kandidaturu.

Donosimo savjete za rješavanje takvih situacija:

Sami potražite odgovor

Kad vam u svakodnevnom životu nije najjasnije što netko želi od vas, nije neobično poslati mail u kojem ćete zatražiti daljnje pojašnjenje. Međutim, ako poslodavcu pošaljete mail s pitanjem, a ispostavi se da se odgovor nalazi na web stranici kompanije, ispast ćete nezainteresirani ili nesposobni. Stoga se bacite na potragu za informacijom i tek kad ste sigurni da ne možete samostalno pronaći odgovor, pitajte poslodavca.

Ne pravite se važni

Čitate mail poslodavca i naletite na tipfeler. Što učiniti? Možda je test, a vi ne želite da ispadne kako niste primijetili.

Jednako kao što ne biste trebali postavljati pitanja na koja sami možete pronaći odgovor, ne biste niti trebali postavljati pitanja samo da biste se iskazali. Trik je u tome da situaciju riješite dostojanstveno.

U kritičnim situacijama postavite pitanje

Nemojte misliti da apsolutno svaku situaciju trebate samostalno riješiti. Ako je potpuno nejasno hoće li se intervju odviti putem telefona, videa ili u uredu, jednostavno postavite pitanje.

Ton obraćanja

Imate jako bitno pitanje, ali niste sigurni u ton maila. Treba li biti iznimno profesionalan ili prijateljski nastrojen? Možda se prijateljski pristup čini kao bolje rješenje, ali problem s takvim pristupom jest što se zna dogoditi da pitanje ne ispadne baš najjasnije, a to onda znači da ćete kroz cijeli proces komunikacije morati ponovno prolaziti. Neka pitanje bude jasno, jednostavno i profesionalno.

18. travanj 2024 21:13