Znanja
StoryEditor

Kako motivirati zaposlenike u manje od pet minuta?

15. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Jeste li ikad kupili gadget i onda uočili onu napornu naljepnicu ‘baterije nisu uključene‘?

Nabavljanje baterija za gadget slično je kao pronalaženje prave motivacije za zaposlenike. Cilj je jednak – energija za akciju – ali treba vam pravi okidač da biste izazvali protok energije.

Motiviranje tima zaposlenika više je umjetnost nego znanost, ali evo nekoliko tehnika koje će povećati šanse za pronalaženje ispravnog načina:

Fokusirajte se na širu sliku

Jedan od najboljih okidača jest povezivanje nekog trenutnog zadatka sa širom slikom. Kada ste započeli posao, vjerojatno ste imali neku drugu motivaciju osim posla kao takvog. Možda ste željeli izgraditi bolji život sebi i svojoj obitelji ili ste na bilo koji način željeli svijet učiniti boljim mjestom.

Ni vaš tim zaposlenika nije puno drugačiji. Ako uočite manjak produktivnosti ili motivacije, to je vjerojatno zato što ste izgubili vezu između onoga što radite i razloga zašto to radite. Pokušajte kroz razgovor saznati njihove razloge tako da ih možete podsjetiti na širu sliku.

Naglasite važnost procesa

Ponekad zaposlenici ljenčare jer smatraju da nema štete u tome da odgode određene zadatke. Ono što se njima čini nebitnima zapravo je kamen temeljac za neke sljedeće korake. Možda trebate objasniti lanac događaja koji su nužni da bi se ostvario neki cilj. Svi su koraci u procesu važni.

Obratite pozornost na zadatke koji im se sviđaju

Najbolja motivacija dolazi od samih zaposlenika. Kada razgovarate s nekim, obraćajte pozornost na ono što govore i kako to govore. Tako možete otkriti kako ih najbolje motivirati. To bismo mogli nazvati ključnim riječima. Ključne riječi je moguće prepoznati jer su obično naglašene, bilo tonom, bilo neverbalnom komunikacijom.

Nagrađujte uspjeh

Jedan od najboljih načina za stvaranje podloge za buduće motiviranje jest priznavati rad i nagrađivati uspjehe. Ako zaposlenike motivirate da budu aktivni, ali ih ne nagrađujete, neće biti entuzijastični sljedeći put kada im pristupite. Priznavanje uspjeha motivira za buduće uspjehe.

26. travanj 2024 12:26