Znanja
StoryEditor

Kako na intervjuima za posao ne zvučati poput robota?

27. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Možete imati najbolje kvalifikacije, preporuke i iskustvo, ali ako na intervjuima ne posjedujete dozu ‘čovječnosti‘, teško da ćete biti izabrani za željeno radno mjesto.

Poslodavci, naime, nisu pretjerano skloni kandidatima koji izgovaraju uvježbane fraze i napamet naučene rečenice. Kako, dakle, izbjeći tu situaciju?

Donosimo četiri strategije koje će vam pomoći da ne upadnete u tu zamku:

Pripremite se, ali bez učenja napamet

Naravno da odlazak na intervju za posao zahtijeva prethodnu pripremu. Međutim, to ne znači da sve rečenice i odgovore na potencijalna pitanja trebate naučiti napamet. Razmislite kako se vaše poslovne predispozicije, iskustvo i obrazovanje uklapaju u postavljeno pitanje i shodno tome odgovorite na njega.

Strast, interes, angažman

Potrudite se da rečenice koje izgovarate na intervjuu u sebi sadrže naznake ove tri stvari. Na taj ćete se način predstaviti kao iskreno ljudsko biće. Čak i ako točno odgovorite na sva postavljena pitanja, bez iskazivanja stvarnog interesa, želje i strasti nećete daleko dogurati.

Bez ‘blebetanja‘

Hrpe izgovorenih rečenica ne znače ništa. Ako ne znate odgovoriti na pitanje, nemojte to pokušavati zamaskirati bujicom riječi bez pravog značenja. Potpuno je dozvoljeno napraviti pauzu i razmisliti. Isto tako, ako vam pitanje nije jasno, pitajte za objašnjenje.

‘Generalna proba‘

Zamolite osobu koja je iskrena i do čijeg vam je mišljenja stalo da s vama ‘odglumi‘ intervju. Odgovorite na listu pretpostavljenih pitanja i pitajte za iskren feeedback. Govor tijela? Kontakt očima? Možete čak i snimiti probni intervju pa promatrati vlastito ponašanje i ispraviti potencijalne greške.

14. travanj 2024 09:59