Znanja
StoryEditor

Kako napisati profesionalni portfelj?

06. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Ako započinjete potragu za poslom, dvije stvari koje morate imati su životopis i profesionalni portfelj.

Portfelj sadrži fizičke dokaze vašeg radnog iskustva. Primjerice, u životopisu ćete navesti da ste pohađali školu fotografije, ali u portfelju će pisati ‘Ovu sam fotografiju snimio zahvaljujući vještinama stečenima u školi fotografije.‘

Što, dakle uključiti u portfelj?

Najprije, primjere svog rada. Nebitno kojom se profesijom bavite, uvijek postoji nešto što možete priložiti kao dokaz svojih vještina. Možete, primjerice, priložiti neki obrazovni plan koji ste kreirali ili print web stranica koje  ste kreirali.

Nadalje, trebali biste navesti radno iskustvo ukratko. U životopisu se navode podaci o tome tko ste i što radite, ali portfelj podrazumijeva tek kratak sažetak vašeg radnog iskustva. Mnogi poslodavci na brzinu prolaze kroz životopise, ali posvećuju više pažnje listanju portfelja.

Riječi nekog drugog dobar su način da istaknete svoje prednosti. Stoga je poželjno u portfelj uključiti reference koje je moguće provjeriti, kao i pisma preporuke. To su dokazi vaše profesionalnosti.

U nekim profesijama se zaposlenici ocjenjuju, odnosno evaluiraju. Ukoliko vas je netko na taj način pohvalio, možete to priložiti kao dokaz vaših vještina i kompetencija.

Ukoliko ste tijekom karijere dobili neke nagrade, to je dokaz da ste dobri u onome čime se bavite i to je također materijal za portfelj. Na kraju priložite i certifikate kao dokaz vjerodostojnosti navedenog.

Osim toga, nemojte se ograničavati. Možete kreirati i online portfelj, odnosno web stranicu posvećenu vašim profesionalnim uspjesima, PowerPoint prezentaciju ili isprintanu verziju - format nije toliko bitan. Ono što je najbitnije jest prikazati svoje profesionalne vještine u pravom svjetlu.

20. travanj 2024 12:59