Korona i biznis
04. listopad 2014.

Kako napredovati na poslu? Donosimo 7 korisnih savjeta...

lider.media
lider.media

Osjećate se kao da je vrijeme da se popnete jednu stepenicu na poslovnom planu? Nestrpljivi ste u namjeri da napredujete i preuzmete neke nove zadatke i odgovornosti?

Svi znamo da je, kako bismo postigli neki napredak u karijeri, potrebno raditi više od očekivanog i pridobiti naklonost nadređenih. Međutim, to nije sve, iako je dobar početak.

Donosimo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir:

Strast

Zašto želite napredovati? Zbog prednosti kao što su veća plaća ili zato što zaista želite napredovati u poslovnom smislu? Možda smatrate da imate sve potrebno za uspjeh na određenoj poziciji? Da biste napredovali, potrebno je osjećati strast i ponos prema vlastitom poslu.

Ponašanje

Nemojte se žaliti na klijente, projekte, kolege i nadređene. Generalno, nemojte se žaliti na posao. Čak i ako ste u poslu preko glave, zadržite pozitivno raspoloženje. Zašto bi vam itko ponudio promaknuće ako djelujete kao da se ne možete nositi niti s trenutnim poslom?

Pretvorite kritike u prednost

Umjesto da zauzmete obrambeni stav kada vam netko uputi kritiku, shvatite je kao dobronamjerni savjet koji možete iskoristiti da biste napredovali.

Proširite znanja i vještine

Preuzmite nove zadatke u kojima nemate iskustva. Iskoristite to za osobni rast i razvitak novih vještina. Ako doživite neuspjeh, naučit ćete nešto, makar što ne napraviti sljedeći put. Ako uspijete, pokazujete da uvijek možete biti bolji.

Budite svjesni vlastitih mana i vrlina

Razmislite što stoji između vas i napretka. Zadržavaju li vas mane u poslovnom statusu quo? Ako se trenutno ne možete s njima nositi, kako će tek biti na višoj, odgovornijoj i zahtjevnijoj poziciji?

Pronađite mentora

Povežite se s nekim tko je na višoj poslovnoj poziciji od vas, po mogućnosti na onoj kojoj stremite. Njihovi savjeti i upozorenja bit će neprocjenjivi prilikom pripreme za posao koji želite. Osim savjeta i iskustva, dobit ćete uvid u to što se očekuje od osobe koja je na poziciji koju priželjkujete.

Ne očekujte nešto što niste zaslužili

Budite realistični i iskreni prema sebi. Radite li na sebi kontinuirano? Dajete li sve od sebe? Nemojte samo očekivati i pretpostavljati da biste trebali napredovati. Vi i vaš trud ste najbitniji faktor u cijeloj priči.