05. lipanj 2014.

Kako odgovoriti na pitanje ‘Koje su vaše najveće slabosti?‘

lider.media
lider.media

Kada vam netko na razgovoru za posao postavi pitanje ‘Koje su vaše najveće kvalitete‘, najčešće imate spreman odgovor - naglasite vaše poslovne vještine i trudite se pokazati kako ste najbolji kandidat za posao.

Međutim, na pitanje ‘Koje su vaše najveće slabosti?‘ puno je teže odgovoriti. To nije nužno trik-pitanje. Poslodavci na taj način procjenjuju vašu samosvijest i iskrenost. Zbog toga odgovor ‘Uvijek probijam rokove‘ nije dobra opcija kao ni odgovor ‘Savršen sam‘.

Ovo su neke od strategija koje vam mogu pomoći da na to pitanje primjereno odgovorite:

Pokažite da ste iznad vlastitih manaSvatko ima neke osobine koje treba popraviti, a ako možete objasniti kako ste ispravili neke svoje mane, pokazat ćete se kao snažna i sposobna osoba kojoj je profesionalni napredak bitan.Stoga se sjetite neke manje mane koju imate, a oko koje se trudite. Recimo, možete objasniti kako vam javni nastupi nisu jača strana, ali ste se kroz nekoliko godina uspjeli uhvatiti u koštac s tim nedostatkom.Druga taktika je kroz primjer nedostatka pokazati vrlinu. Primjerice, možete objasniti kako vam matematika prije zadavala neke probleme, ali ste onda prošli tečajeve i sad vam ide izvrsno.

Pravilno adresirajte nedostatkeAko vaša poslovna pozadina ne odgovara u potpunosti zahtjevima posla za kojeg se natječete ili ako ste svjesni da se poslodavac premišlja zbog vašeg, možda nepotpunog, iskustva, pitanje o nedostatcima pruža vam mogućnost da popravite situaciju.Primjerice, možete objasniti kako ste svjesni da vam manjak konkretnog iskustva odmaže u natječaju za željeni posao, ali to možete kompenzirati iskustvom na nekom drugom poslu kojeg ste radili, a možda se ne čini povezanim s potrebnim iskustvom.

Pretvorite mane u vrlinePostoji način da mane prikažete u pozitivnom svjetlo. Možete, recimo, kao manu navesti perfekcionizam zbog kojeg teško drugima prepuštate projekte ili pojedine zadatke iz projekata. Nakon toga možete dodati da ste s vremenom shvatili kako je bitno dobiti povratnu informaciju za vrijeme trajanja projekata. Trik je u tome da zvučite iskreno i koncizno.