Znanja
StoryEditor

Kako odrediti proizvodu cijenu?

17. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Bez obzira o kojoj vrsti proizvoda ili usluge se radilo, ako je na prodaju, mora imati svoju cijenu.

S jedne strane, cijena proizvoda ne smije biti preniska kako nebi otjerala kupce koji bi mogli pomisliti da je u pitanju i loša kvaliteta. S druge strane, cijena ne smije biti previsoka kako kupci nebi pomislili da vam isključivo predstavljaju novac.Ako se radi o proizvodu iz vlastite proizvodnje treba paziti da je proizvodnja isplativa, odnosno da su troškovi proizvodnje niži od prodajne cijene. Uz to, na umu treba imati i profit. Iskustvo je pokazalo kako većina proizvoda u počecima ne ostvaruje neku značajniju zaradu za njihove proizvođače, a u sve to treba uključiti i dobar marketing. Kako bi lakše došli do najprihvatljivije cijene za svoj proizvod portal Partner up donosi smjernice na koje treba obratiti pažnju.

Platežna sposobnost ciljanih potrošačaPostoji nekoliko ciljanih skupina na koje treba pripaziti. Ne zato što ne žele platiti određenu cijenu već zbog toga što nemaju zadovoljavajuću platežnu moć. Najbolji primjeri su studenti. Iako imaju mogućnosti za upoznavanje s novim proizvodima, vrlo je mala vjerojatnost da će imati dovoljno novca kako bi između dva proizvoda iste namjene mogli kupiti onaj skuplji.

Tržište i konkurentiKako biste bili sigurni u cijenu svog proizvoda, provjerite koliko su novca potrošači spremni izdvojiti za proizvod koji će vam biti direktna konkurencija. Usporedite ta znanja s troškovima proizvodnje i razmislite o prednostima vašeg proizvoda. Ponekad je najbolji način za istaknuti se kvaliteta. U tom slučaju imate i mogućnost cijenu proizvoda povećati, ali samo ukoliko je opravdana i ima svog kupca.

Vrijednost i iskrenostIako je najteže biti sam sebi iskren, nemate što izgubiti. Ljudi se često vežu uz vlastiti proizvod jer ima sentimentalnu vrijednost, no to zna stvarati probleme kod određivanja cijena. Razmislite koje su prednosti, a koje mane vašeg proizvoda i koji već postojeći proizvod mu je sličan ili je za istu namjenu. Možda je teško za priznati, ali ako netko drugi ima kvalitetniji proizvod, bolji marketing i stalne kupce, veća cijena se neće isplatiti.

Profitabilnost i cijena Ako ste se našli u negativnom trendu poslovanja, ne nadoknađujte to podizanjem cijena. Kriza je svuda i niste jedini koji je osjete. Kupovna moć je pala svugdje u svijetu, a podizanje cijena vam neće pomoći. Umjesto toga rađe pokušajte smanjiti troškove koji nisu neophodni u tom trenutku. Tako će vas klijenti prepoznati kao odgovornu tvrtku i ostati vam vjerni.

26. travanj 2024 05:55