Znanja
StoryEditor

Kako popraviti problematična mjesta u životopisu?

29. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Prazna mjesta ili problematične crtice u vašem životopisu svakako vam mogu otežati šanse za dobiti željeni posao. Ovo su neki savjeti koji vam mogu pomoći kako da ih ‘pokrpate‘.

1. Prijašnji poslovi

Za iskusnije zaposlenike spomenuti samo zadnjih deset godina biti će dovoljno. Ukoliko ranije niste imali posao ili ste se bavili nečime što smatrate da vam neće previše pomoći pri dobivanju željenog radnog mjesta, nemojte se brinuti. Vrlo su male šanse da će vas netko ispitivati čime ste se bavili prije desetak godina. No, ukoliko se tako nešto dogodilo nedavno, morate biti pažljiviji kako ćete to prezentirati. Ukoliko ste bez posla bili samo nekoliko mjeseci nemojte spominjati taj period.  Jednostavno napišite od koje do koje godine ste radili (npr. 2006 - 2009), te slobodno izostavite par mjeseci u tim godinama kada ste bili bez posla.  No, ako ste bili bez posla na dulje vrijeme, nemojte pokušati to sakriti. Radije pokušajte istaknuti nešto čime ste se bavili u tome razdoblju, a smatrate da vas može prezentirati u pozitivnom svjetlu. To može biti volontiranje, istraživanje, putovanje svijetom ili učenje nekih novih vještina. Tako ćete poslodavcu pokazati kako niste osoba koja stoji na mjestu i lako gubi motiv, već ste netko tko konstantno radi na sebi i traži nove izazove. Pokažite poslodavcu da pratite trendove i zbivanja u sektoru u kojem tražite zaposlenje. Bitno je ostaviti dojam osobe koja je u tijeku s aktualnim zbivanjima, te da ste spremni odmah uskočiti u vatru.

2. Nedostatak iskustva

Ako želite započeti novu karijeru, a nemate prethodnog iskustva probajte najbolje iskoristiti ono što imate, makar nije usko vezano uz željeni posao.  Iskustvo nije uvijek odlučujući faktor.  Potencijal koji poslodavac vidi u vama i sposobnost brzog učenja može biti jednako bitan. Također, nemojte podcijeniti mrežno povezivanje. Tako ćete najprije saznati neke insajderske podatke o tvrtki, kojima ćete stvoriti prednost nad ostalim kandidatima. Iskoristite prednosti LinkedIna i Twittera.

3. Prijašnji otkazi

Nije potrebno da spominjete posao gdje ste dobili otkaz ili ste samovoljno otišli. No, to vrijedi samo u slučaju ako je on bio prije deset ili više godina, ako ste na njemu bili samo par mjeseci, ili je potpuno nebitan u kontekstu onoga čime se sada bavite. Ipak, ako vam je on bio posljednji kojim ste se bavili, preporučljivo je da ga napišete. U životopisu nije nužno spomenuti zašto ste otišli, no budite spremni na to da će poslodavca zanimati što se uistinu dogodilo.  Pokušajte i iz negativnih iskustva izvući nešto pozitivno, i to ispričati na intervjuu. Ako ništa drugo, okarakterizirajte to kao vrijedno životno iskustvo, koje će vam pomoći na novome radnom mjestu.

4. Zdravstveni problemi

Ukoliko imate ovakvih problema, no oni ne utječu na vašu produktivnost na poslu, ili su stvar prošlosti, nikako ih ne spominjite. Poslodavac će automatski pomisliti da nećete biti 100 posto spremni svaki dan. No, ukoliko su vaši problemi još uvijek prisutni i mogu utjecati na radnu produktivnost ili atmosferu unutar tvrtke, morate ih spomenuti. No, učinite to na kraju intervjua, kada ste se prezentirali u najboljem svjetlu, i već stvorili neki odnos povjerenja s poslodavcem.

20. travanj 2024 02:56