Znanja
StoryEditor

Kako postati uspješan političar?

30. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Aktualni predsjednički izbori na scenu su izbacili neka nova imena.Iako je na ovim izborima bio primjetno manji broj onih koji bi htjeli vladati državom nego što je to inače bio slučaj, rijetko je kada jedan od nepoznatih otišao tako daleko kao ove godine.

Vrlo je vjerojatno da mnogi samoprozvani revolucionari i nesuđeni imperatori danas udaraju glavom u zid žaleći za propuštenom prilikom, smatrajući da  su i oni mogli ostvariti respektabilan rezultat.

Tom prilikom evo savjeta nekoliko renomiranih političkih analitičara koje bi vam mogli pomoći ako se na sljedećim izborima i Vi želite uključiti u predsjedničku utrku, ili se, pak, samo okušati u politici.

1.Važno je imati nešto iza sebe

Iskustvo, uspjeh u području kojima se bavite ili renome koji imate od kolega u struci sigurno je dobar temelj za ostvariti karijeru u politici. Ipak,  domaći primjer pokazuje kako i uvaženi znanstvenici vrlo lako mogu ispasti budalasti i narušiti vlastiti renome, a osobe bez ikakvih profesionalnih uspjeha, smiješne populističke retorike mogu dobiti povjerenje građana.

2.Zapamtite da novinari mogu imati drugačije stavove od vaših

Na napade novinara emocionalno nestabilni političari, kakvi su česta pojava na ovim prostorima, odgovaraju verbalnim ispadima, osobnim napadima i nekontroliranim iskazom bijesa. Stručnjaci takvo ponašanje smatraju pogubnim za kandidata. No, u ovoj regiji nerijetko je slučaj da javne osobe baš prostačkim nastupima skupljaju simpatije populacije.

3.Iskustvo je važnije od diplome

Rad s ljudima, poslovno iskustvo i dugotrajna karijera važnije su od akademskih titula. Ipak, neke škole bi trebali završiti, a o vašoj karijeri bi umjesto vas, trebali govoriti rezultati i drugi ljudi.

4.Karijera se gradi godinama

Tako bi barem trebalo biti. Ili se pak jednostavno trebate predstaviti kao uspješni biznismen iz Amerike, koji je poput mesije došao spasiti narod, kao što je to učinio jedan domaći kandidat...

03. svibanj 2024 14:13