Znanja
StoryEditor

Kako postići veću produktivnost?

01. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Jedna od najnovijih studija sa Stanforda je otkrila kako produktivnost po satu značajno opada kada radni tjedan prelazi 50 sati, a nakon 55 sati opada do te mjere da je bolje da ništa ne radimo.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da ljudi koji rade 70 sati tjedno zapravo odrade istu količinu posla kao i oni koji rade 55 sati. Uspješnim ljudima odavno je poznato kako je za produktivnost prije svega potreban odmor. Međutim, kao i u svemu, to je lakše reći nego učiniti.

Kako u današnjem svijetu rada osigurati taj prijeko potreban odmor vikendom?

Prvi savjet bi gotovo sigurno bio da barem jedan dio vikenda budete nedostupni. Ukoliko ne možete u potpunosti ignorirati mailove, odredite neko specifično vrijeme kad ćete ih provjeravati. Vikend možete iskoristiti da razmislite o događajima proteklog radnog tjedna. Tako ćete dobiti perspektivu koju možete iskoristiti u narednom tjednu.

Vikend je vrijeme opuštanja. Nemojte se zatrpati kućanskim obvezama. Družite se s obitelji i prijateljima, bavite se hobijima koji vas uzbuđuju, vježbajte i osjećajte se dobro u svom tijelu. Iskušavajte nove stvari – otiđite na koncert nepoznatog benda, otiđite na izlet. Nemojte prespavati jutro samo zato što nije radni dan i onda to jutro iskoristite samo za sebe i male užitke.

Na koncu, pripremite se za naredni radni tjedan. Svega pola sata planiranja može ublažiti stres koji u nama izaziva ponedjeljak i povećati produktivnost cijelog tjedna.

18. travanj 2024 02:07