Znanja
StoryEditor

Kako prezaposlenost uništava produktivnost?

20. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Rezultati nedavnog istraživanja tvrtke Good Technology ukazuju na to 80 posto Amerikanaca radi u prosjeku sedam do osam sati prekovremenih tjedno izvan ureda.

Međutim, manje rada zapravo pozitivno utječe na produktivnost.

Pročitajte kako previše rada može narušiti vašu radnu produktivnost, kao i savjete koji vam mogu pomoći da do toga ne dođe:

Posvećujete previše vremena radnim obvezama

Istraživači iz Berlina analizirali su navike violinista i došli do zanimljivih rezultata. Pokazalo se kako oni najtalentiraniji vježbaju manje i spavaju više od prosječnih svirača. Pokazalo se da su izvrsni violinisti usmjereni na svoje slabe strane prilikom vježbanja, dok su se oni prosječni koncentrirali na vježbanje generalno. Osim toga, bili su pod većim stresom i manje su spavali.

Multitasking je vaše srednje ime

Multitasking se čini kao najbolje rješenje kada je lista stvari koje morate obaviti predugačka. Tko nije pokušao istovremeno obavljati nekoliko zadataka? Brojne studije, međutim, pokazuju da takav pristup problemu zapravo nije od pomoći. Jedno istraživanje sa Stanforda je na uzorku od 262 ispitanika pokazalo da oni koji pribjegavaju multitaskingu zapravo obave mnogo manje od onih koji se bave jednim po jednim projektom.

Pokušajte svakom pojedinom zadatku posvetiti barem 20 minuta vremena prije nego prijeđete na sljedeći.

Koncentrirani ste isključivo na posao i ne dopuštate si odmor

Kada ste pretjerano zaokupljeni obavljanjem zadataka na vrijeme, lako je doći do stadija kada vam se svaki odmor čini kao gubljenje vremena. Istraživanja, međutim, pokazuju upravo suprotno. Pauza će vam pomoći da se ponovno koncentrirate, pronađete fokus i vratite energiju.

Ako zaista želite biti produktivni, odredite male pauze između svakog zadatka. To može biti kratka kava s kolegama, šetnja ili čak pretraživanje društvenih mreža.

Uvijek ste prezauzeti

Studije pokazuju kako kronična ‘zaposlenost‘ i nedostatak vremena nisu dobri za produktivnost. Neka su istraživanja čak pokazala da predugo razdoblje prezaposlenosti dovodi do depresije.

Znanstvenici tvrde da je su dva projekta istovremeno prirodni limit mozga. Osim toga, uvijek uzmite vrijeme odmora između svakog pojedinog zadatka.

Previše se trudite

Studije pokazuju da su ljudi najproduktivniji kada su opušteni i kada se ne trude maksimalno. Kada je tijelo opušteno, mozak je produktivniji. Stoga ostavite neko vrijeme za odmor.

25. travanj 2024 11:24