Znanja
StoryEditor

Kako provjeriti jeste li potplaćeni?

22. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Koliko god da plaća bila visoka, uz trenutni životni standard, mjesečni iznos plaće nikad nije dovoljan. Ako ste i vi među onima koji se pitaju jesu li potplaćeni za svoj rad, pročitajte savjete koje donosi portal Marie Claire kako biste saznali jeste li dovoljno plaćeni za svoj rad.

Krenite od internetaMalo tko će otvoreno reći koliki je iznos plaće za koji radi. No, bez obzira na to, postoje načini kako se može saznati, barem okvirni, prosjek plaća radnika u istoj branši. Provjerite internetske stranice zavoda za zapošljavanje, portala na kojima se objavljuju oglasi za posao i zavoda za statistiku.

Razgovarajte s nekim od mentoraPitajte kolege iz tvrtke koji su na višem položaju ili mentore kako stvari stoje. Pri tome ne inzistirajte na točnom podatku o plaći za određenog kolegu, već zamolite da vam kažu prosjek tog sektora. Uostalom, uz provjeru prosječne plaće možete dobiti i koristan savjet kako pitati šefa za povišicu ili uopće načeti tu temu.

Pripazite na detaljeČak i kada razgovarate s vršnjacima i jako dobrim kolegama, ne idite u detalje o svojoj plaći. Iako je to najjednostavniji način za doznati ono što vas zanima, ako drugi shvate da zarađujete puno manje od njih može im biti neugodno reći iznos koji oni mjesečno zarađuju. S druge strane, ako ispadne kako zarađujete više nego li vaš omiljeni kolega, može doći do neugodne situacije i krivih zaključaka.

Provjerite ploču s oglasima za posaoAko čujete da tvrtka u kojoj radite zapošljava novog djelatnika na poziciji poput vaše, provjerite što je sve navedeno u oglasu. Možda će tamo pisati i iznos plaće. Uz to, oglas za posao je odličan način za vidjeti koje sve poslove obuhvaća određena pozicija u tvrtki.

Provjerite opis poslaOvisno o tvrtci, opis posla može više utjecati na plaću nego li sam naziv radnog mjesta. Čak i ako nekoliko ljudi radi na istoj poziciji kao i vi, to ne znači da su zaduženi za iste stvari i da imaju jednak opseg posla. Provjerite svoj opis radnog mjesta i objektivno procijenite jeste li uistinu potplaćeni. Tek tada ćete moći pravedno sagledati situaciju i prići nadređenima s konkretnim detaljima.

19. travanj 2024 02:46