Znanja
StoryEditor

Kako raditi od kuće, a produktivnost održati na razini?

02. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Rad od kuće zvuči izvrsno. Nitko vas ne nadzire, možete obući što god želite, nema uredskih drama. Ipak, nije sve baš tako jednostavno...

Rad od kuće ima i svoju lošu stranu – nema šefova koji vas motiviraju, bez stvarnog kontakta je teško ostati povezan s kolegama i lako je izgubiti koncentraciju. Kako, dakle, iskoristiti najbolje od rada od kuće? Donosimo nekoliko smjernica:

Postavite granice

Mnogi zaposlenici odabiru rad od kuće jer im to omogućava više vremena provedenog s obitelji. Međutim, osobe koje rade od kuće moraju postaviti granice – primjerice, nemojte obavljati kućanske poslove za vrijeme radnog vremena ili se družiti s ukućanima kada biste trebali raditi. Poštujte radno vrijeme.

Stvorite ured

Svaki radnik od kuće trebao bi imati jedinstveno mjesto za rad. Opremite se uredskim stolom i, u suštini, svime što biste imali u stvarnom uredu.

Popodnevno spavanje

Svatko od nas je iskusio umor i pospanost nakon ručka. Prednost rada od kuće jest što u takvim situacijama jednostavno možete odlučiti nakratko odspavati. Ali nemojte upasti u zamku i prespavati pola radnog vremena samo zato što možete. Na taj način ćete nagomilati zaostatke.

Ustanovite rutine

Jako je važno razviti plan radnih zadataka i pauza i držati ga se. Nemojte se uvjeravati da ćete sve što ne stignete obaviti za vikend. Radne navike su bitne i ne biste ih trebali izbjegavati samo zato što niste u uredu.

Ostanite u kontaktu s nadređenima

Iako kući nemate šefa koji vam puše za vratom, morate s njim ostati u kontaktu. Redovito provjeravajte koje su vaše radne obveze, ide li sve po zacrtanom planu i jesu li nadređeni zadovoljni obavljenim poslom. Na taj način ćete doći do prijeko potrebnih povratnih informacije o svom radu, a kolege i nadređeni neće zaboraviti da postojite.

24. travanj 2024 06:06