Znanja
StoryEditor

Kako rasteretiti zaposlenike?

13. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Brojna istraživanja ukazuju na visok postotak premorenih i preopterećenih radnika. Isto tako, jedna studija iz 2013. godine pokazuje da se 94 posto zaposlenika ne osjeća ispunjenima obavljajući svoj posao.

Harvard je također proveo istraživanje među liderima određenih tvrtki koje je pokazalo da su i oni, a ne samo zaposlenici, preopterećeni.

Pet je područja na koja morate ciljati ukoliko želite poboljšati odnos zaposlenika prema poslu, odnosno povećati njihovu motiviranost za obavljanje svakodnevnih obveza:

AngažmanAngažman zaposlenika nije lako postići, ali bi uvijek trebao biti u fokusu, a ponekad i u centru pažnje. Sposobnost unošenja strasti u obavljanje posla nešto je na čemu treba raditi i što treba poticati te je ključan sastojak za postizanje zadovoljstva kod zaposlenika.

‘Punjenje baterija‘U stresnim situacijama treba pribjeći nekim rješenjima koja brzu djeluju opuštajuće. Smijeh i humor su dobar primjer. Smijeh nam pomaže da se riješimo stresa i prestanemo stvari shvaćati preozbiljno. ‘Punjenje baterija‘ moguće je ostvariti i poboljšanjem uvjeta unutar ureda. Primjerice, prostor za ispijanje kave ili čitanje dnevnih tiskovina unutar kojeg zaposlenici mogu opušteno komunicirati, dobar je strateški potez.

VrijednostLjudi na vodećim pozicijama u tvrtkama trebali bi pokazati da mare za dobrobit svojih zaposlenika, odnosno pokazati da su oni vrijedni tvrtki. Trebali bi poznavati njihove navike, znati što ih motivira, koji su njihovi interesi i profesionalne aspiracije. To je moguće postići redovnom komunikacijom. Isto tako, postignuća i uspjehe treba prepoznati i nagraditi.

FokusJako je lako upasti u klasičnu zamku preopterećenosti usred koje se nemoguće fokusirati na kritične i ključne zadatke. Svatko ima svoj način nošenja s tim. Neki zaposlenici ugase mail i daju do znanja da imaju rok za nešto i da ne žele biti ometani dok to ne dovrše. Sredstva postizanja fokusiranosti su individualna i različita za svakoga te takvu raznolikost unutar ureda treba poštovati.

SvrhaZaposlenici moraju osjećati da pridonose nekom zajedničkom cilju. To im daje osjećaj ispunjenosti i svrhovitosti. Ako se, radeći svoj svakodnevni posao, zabavljaju i razvijaju na osobnoj razini, imat ćete zadovoljne zaposlenike, od čega tvrtka može samo profitirati.

19. travanj 2024 19:34