Korona i biznis
28. veljača 2015.

Kako se izvući iz kolotečine na radnom mjestu?

lider.media
lider.media

Ljudi mrze rutine i ponavljanje istih radnji, iako svaki radni dan u principu obavljamo iste radne zadatke. Svakodnevni odlazak na posao i praćenje istog radnog rasporeda može biti frustrirajuće i u jednom trenutku se svi zažele promjene.

Dvije su opcije – jedna je ona u kojoj nakon razmišljanja zaključite da je vrijeme da promijenite posao ili karijeru, a druga je da razmislite što možete promijeniti na postojećem poslu.

Drugim riječima, donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pronađete nove izazove na trenutnom radnom mjestu:

Prisjetite zašto ste odabrali posao koji radite

Pokušajte se prisjetiti zašto ste odabrali karijeru i posao kojim se bavite. U jednom trenutku života ste odlučili kako je ono što radite trenutno ‘najbolji izbor‘, sukladno vašim interesima i odabiru fakulteta. Zapitajte se što je utjecalo na taj izbor i što vas je privuklo da se bavite tim poslom.

Identificirajte problem

Prepoznavanje problema je prvi korak prema rješavanju. Pokušajte shvatiti što je izvor vašeg trenutnog nezadovoljstva i može li se (i kako) taj problem riješiti. Možete pokušati razgovarati i s nadređenima, zatražiti neke nove izazovne radne zadatke ili projekte.

Balans privatnog i poslovnog života

Budući da je balans ključan za osjećaj zadovoljstva karijerom, potrudite se da svaki dan odvojite malo vremena za sebe. Možda ste nezadovoljni činjenicom da vam posao ne ostavlja dovoljno vremena da se bavite stvarima koje vas zanimaju izvan radnog mjesta.

Što želite od posla?

Jako je bitno definirati što zapravo očekujete od posla kojim se bavite. Postavite sami sebi nekoliko pitanja. Jeste li zadovoljni svojim radnim obvezama? Smatrate li ih izazovnima? Želite li više odgovornosti? Želite li napredovati? Gdje se vidite za pet godina?

Zabavite se

Možda je sve što vam zapravo treba malo zabave na poslu. Okružite se kolegama koji su pozitivni, proslavite svaki mali uspjeh, rješavajte radne zadatke kao da su igra.