Znanja
StoryEditor

Kako se zaštititi od prijevara i krađa identiteta?

02. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Mnogo je prevaranata koji na ovaj ili onaj način pokušavaju doći do vašeg novca i jako su vješti u tome.

Danas su svima poznati mailovi u kojima se korisnike pokušava nagovoriti da otkriju svoje osobne podatke ili one kojima je cilj prodati lijekove koji se izdaju samo uz recepte, satove i slično. Osim mailova, prijevare se izvode telefonski, poštom i, naravno, osobno. Najbolji savjet jest da prihvatite činjenicu da je, kad vam padne na pamet ‘ovo je predobro da bi bilo istinito‘, to obično tako.

Kako se zaštititi?

1. Kartice i PIN podatke držite na sigurnom mjestu. Ne zapisujte ih, a ako baš morate, onda bilješku na kojoj je zapisan PIN ne držite na istom mjestu kao karticu.Kada plaćate, ne ispuštajte karticu iz vida. Zaštitite PIN od pogleda kada ga unosite – i na bankomatima i prilikom plaćanja karticom. Ne otkrivajte svoj PIN drugima.

2. Pobrinite se da vaše računalo bude zaštićeno i koristite ga pametno. Koristite antivirusni program i ažurirajte ga kako biste se zaštitili od virusa, spywarea i drugih ‘gadosti‘. Sav sadržaj koji se tiče operativnog sustava (poput up-dateova koji popravljaju bugove) skidajte sa službene stranice tvrtke koja ga je kreirala (poput Microsofta). Zaštitite računalo lozinkom koja je snažna i koju je teško naslutiti te se pobrinite da je zaključano kad ga ne koristite. Snažna lozinka trebala bi sadržavati kombinaciju brojeva i slova, a ne bi bilo loše ni šifrirati kompletni hard disk. Bookmarkajte stranice banke ili online trgovina koje često posjećujete. U svakom slučaju, ne koristite linkove koji su vam poslani mailom – šanse da je riječ o prevari nisu tako malene. Ne otkrivajte svoje lozinke drugima

3. Preko interneta kupujte s dozom predostrožnosti. Provjerite tvrtku čiji proizvod kupujete preko interneta. Ako nedostaju osnovne informacije poput adrese ili slično, dvaput promislite.Pobrinite se da je web adresa sigurna. Kartične podatke otkrijte samo stranicama koje počinju s https://. Registrirajte se za usluge kao što su Verified by Visa ili MasterCard Secure Code ako imate tu mogućnost. Takve usluge predstavljaju dodatan zaštitni sloj i pomažu vam da online kupnja prođe bezbolno. Najmjerno unesite krivu lozinku. Ako je stranica sigurna, dat će vam do znanja da je lozinka kriva.

4. Provjerite vjerodostojnost svog financijskog savjetnika. Sve tvrtke koje se bave financijskim savjetovanjem moraju biti registrirane. To vam omogućava da ih provjerite.

5. Osobne podatke držite na sigurnom. Uništite dokumente koji sadrže vaše osobne podatke prije negoli ih bacite, a isto učinite i s računima na kojima su podaci paćanja karticom. Provjeravajte izvješća s banke i reagirajte ukoliko uočite neke nepravilnosti.

Za kraj, ako vam se neki mail učini sumnjivim, ne otvarajte ga jer to može rezultirati jedino većom količinom takvih i sličnih mailova.

05. svibanj 2024 09:55