Znanja
StoryEditor

Kako stvoriti radnu kulturu u fleksibilnim radnim uvjetima?

23. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Danas je sasvim jasan trend prebacivanjem posla na fleksibilne oblike rada. Pitanje je, međutim, kako u takvim poslovnim uvjetima doći do rezultata, budući da poslovna komunikacija podrazumijeva kombinaciju napredaka u tehnologiji i kulturi.

- Za mala i srednja poduzetništva, potencijal fleksibilnog radništva nudi neslućene mogućnosti i rast. Smanjuju se troškovi, recimo, prijevoza, a produktivnost raste. - kaže Nancy Martini, CEO tvrtke PI Worldwide.

Kontroliranje fleksibilnog radništva i maksimiziranje profita koji proizlazi iz takvog oblika rada podrazumijeva određene tehnološke i kulturne vještine. - Mali i srednji poduzetnici pokušavaju uvođenjem ovakvih radnih uvjeta smanjiti troškove. Taj trend podrazumijeva IT infrastrukturu koja omogućava regulaciju. Nije to za svakoga. – tvrdi Angelo Kinicki, profesor menadžmenta na W.P. Carey poslovnoj školi i stručnjak za organizacijsku kulturu.

Sam Chandler, CEO tvrtke Nitro objašnjava da bi tvrtke trebale znati iskoristiti prednosti cloud tehnologije: - Prebacite sve podatke koje možete na cloud. Na taj će način radnicima svi potrebni podaci biti dostupni bilo kad, bilo gdje. –

Morag Barett, CEO kompanije Skye Team, kaže da je sve moguće uz malo ulaganja u tehnologiju. U Skye Teamu, objašnjava on, usvojili su fleksibilnu radnu organizaciju koja omogućava komunikaciju korištenjem različitih platformi za dijeljenje podataka, a korištenje maila, Skypa ili telefonije je nužan alat za, recimo, vođenje sastanaka i komunikaciju generalno.

Rad u fleksibilnim uvjetima podrazumijeva i dozu povjerenja. Barett zato predlaže nekoliko koraka kojih se dobro držati ukoliko želimo izgraditi radnu kulturu od koje svi imaju koristi. Najprije, poslovni cilj mora biti potpuno jasan. Treba jasno znati tko što obavlja, kad i kako. Komunikacija mora biti u potpunosti efikasna. Sastanci su također bitni. Na kraju, treba stvoriti tim ljudi koji se međusobno poznaju iako lokacijski ne rade zajedno jer upravo to izgrađuje poslovnu korporativnu kulturu koja je iznimno bitna.

19. travanj 2024 16:17