Znanja
StoryEditor

Kakva su prava izlučnih vjerovnika?

22. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

U zadnjem nastavku serije članaka o predstečajnim nagodbama donosimo pitanja poduzetnika kojem nisu jasna prava izlučnih vjerovnika.

Poduzetnik misli da bi Ministarstvo financija trebalo razmisliti o mogućnosti da se i s njima tijekom nagodbe može pregovarati o izmirenju dospjelih obveza. Ovdje se uglavnom radi o potraživanjima po osnovi leasinga, s tim da postoji velika razlika između financijskog i operativnog leasinga. Isto tako, leasing-kuće uglavnom ne priznaju ‘stari dug’ za dospjeli najam, što stvara velike probleme u pronalaženju rješenja kako za vrijeme predstečaja platiti dospjele obveze. 

U Ministarstvu kažu da izlučni vjerovnik svoju tražbinu ne prijavljuje u postupak predstečajne nagodbe, već nagodbeno vijeće samo obavještava o postojanju izlučnog prava na određenoj imovini dužnika te tražbina izlučnog dužnika ne ulazi u ukupan iznos prijavljenih tražbina. Izlučni vjerovnik ni u kojem slučaju ne može biti vjerovnikom u postupku predstečajne nagodbe, a svoje pravo takav vjerovnik može ostvarivati izvan postupka predstečajne nagodbe.

Zakonom je određeno da dužnik ne smije plaćati obveze koje su nastale i dospjele prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe osim tražbina iz članka 17. stavka 2. točaka 1., 6. i 7. Zakona (a to su: prioritetne tražbine, troškovi postupaka pred javnopravnim tijelima i troškovi izrade dokumentacije potrebne za pokretanje i provedbu postupka predstečajne nagodbe). 

Obveze nastale nakon otvaranja postupka dužnik je dužan plaćati uz suglasnost povjerenika predstečajne nagodbe i one imaju prednost pred tražbinama vjerovnika prijavljene u postupak predstečajne nagodbe. Te se obveze smatraju tekućim obvezama nužnim za redovno poslovanje i njihovo podmirenje predstavlja namjeru dužnika za nastavkom poslovanja te uspostavu likvidnosti prema prijedlogu plana financijskog i operativnog restrukturiranja.

Kod ugovora o leasingu u postupak predstečajne nagodbe prijavljuju se samo dospjele tražbine po osnovi podmirenja naknade za leasing. Ako vjerovnik ne oduzme predmet leasinga odnosno odustane od korištenja izlučnog prava, prijavljuje cjelokupno potraživanje temeljem ugovora o leasingu.

03. svibanj 2024 14:41