Znanja
StoryEditor

Kina i dalje dirigira svjetskom potražnjom i potrošnjom

28. Kolovoz 2015.

Prošli je tjedan nije bio zanimljiv za tržište američkog kukuruza, stvari su se smirile u odnosu na pretprošli burni tjedan. Neki od komentara o trgovini odnosili su se na kukuruz i na nedostatak trgovanja što može ukazivati da će se cijene i dalje korigirati tj. padati.

Neki stručnjaci su predviđali porast cijene do čega nije došlo stoga smatraju da je sljedeći pravac za cijene kukuruza prema dolje. Istovremeno, trenutačni Pro-Farmer usjevi pokazuju niže brojke nego USDA što može potaknuti dodatni porast cijena radi lošije prognoziranih usjeva.

U Europi, cijena francuskog kukuruza je malo pala radi panike koja se stvorila oko samog uroda . Situacija sa kukuruzom u Francuskoj nije idealna, ali niti loša kao što je bilo razmatrano.

Sojina sačma je također pala proteklog tjedna za 10 usd/mt na cash i futures tržištima. Većina stručnjaka smatra da će cijena i dalje padatI. Vremenski uvjeti su i dalje idealni, potražnja Kine za sojom bi mogla izostati, a izvoz bi također mogao pasti što je i više nego dovoljno razloga za niže cijene sojinog zrna. Trenutačno je ponuda veća od same potražnje.

Na tržištu ribljeg brašna postoji zabrinutost oko rizika El Nina u nadolazećim mjesecima. Temperatura mora u Peruu je znatno viša od normalne što može biti ključni učinak za dostupnost riba.

Također postoje glasine da će kvota za ulov ribe u Peruu iznositi samo milijun tona.

Trenutačna neprodana količina peruanskog ribljeg brašna iznosi ispod 200 000 mt. Prema posljednjim podacima 83% peruanskog ribljeg brašna od ukupne količine 350 000 mt izvezeno je u Kinu.

Kina i dalje dirigira svjetskom potražnjom i potrošnjom, pa tako i samim žitaricama i proteinskim krmivima.

24. travanj 2024 01:01