Znanja
StoryEditor

Koja biste pitanja trebali, a koja ne, postaviti na intervjuu za posao?

01. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Kraj svakog intervjua za posao obično je rezerviran za ‘Imate li dodatnih pitanja?‘. Poslodavci očekuju da vas zanimaju neke informacije, a ukoliko ih nemate, ostavit ćete dojam nezainteresiranosti.

Kako biste to izbjegli, morate se unaprijed pripremiti. Pitanja su savršen način da saznate nešto o korporativnoj kulturi ili svakodnevnim zadacima koje podrazumijeva otvoreno radno mjesto, što će vam pomoći da izbjegnete neugodna iznenađenja tijekom prvih nekoliko radnih dana.

Donosimo prijedloge koja pitanja postaviti, a koja izbjegavati:

Pitanja koja biste trebali postaviti

U ovoj kategoriji nalaze se pitanja koja će s jedne strane poslodavcima pokazati da ste zaista zainteresirani za ponuđenu poziciju, a s druge strane vama omogućiti uvid u funkcioniranje kompanije u kojoj želite raditi. Pitanja o dnevnim odgovornostima, tipičnom radnom danu ili tjednu, nadređenima, kolegama, mogućnostima napretka su uvijek poželjna. Također, možete pitati i žele li poslodavci dodatne reference, zanima li ih još nešto o vašim kvalifikacijama i slično. Na koncu, uvijek možete osobu koja vodi intervju upitati zašto voli raditi u dotičnoj kompaniji. Ljudi vole pričati o sebi, a na ovaj ćete im način ostati u sjećanju kao primjer ugodnog intervjua i razgovora.

Pitanja koja trebate izbjegavati

Ukoliko postavite pitanje čime se kompanija bavi, sigurno nećete dobiti posao. Time ćete pokazati ne samo da niste detaljno proučili kompanije, već i da nemate niti približnu ideju o radnoj poziciji za koju ste se prijavili. Isto tako, nećete ostaviti dobar dojam ukoliko odmah počnete s ispitivanjem o godišnjem odmoru ili broju slobodnih dana. Na koncu, nikad nemojte postaviti pitanje ‘Jesam li dobio posao?‘.

24. travanj 2024 00:18