Znanja
StoryEditor

Koje bi trebale biti ključne osobine lidera u poslovnom svijetu?

23. Rujan 2014.

- Drugačiji pogled na svijet upravljanja, gdje eko svijest zamjenjuje ego svijest, te otvorenost za promjene, trebale bi biti ključne osobine lidera u poslovnom svijetu. Budućnost nije zadana, promjene su moguće - rekao je predsjednik SoL Hrvatska i SoL konzultant Miljenko Cimeša na prezentaciji knjige Josepha Jaworskog “Sinkronicitet liderstva”.

Knjiga prati životnu priču Jaworskog, od uspješnog odvjetnika i poduzetnika 60-ih godina , do njegove avanture s aferom “Watergate” 1973. , te naposljetku susreta s uglednim političarima i znanstvenicima, koje Jaworski pripisuje fenomenu sinkroniciteta.

Sinkronicitet je fenomen koji je prvi definirao psihijatar Carl Gustav Jung, a koji govori o sudbonosnoj povezanosti između dvaju događaja, te odbacuje mogućnost puke slučajnosti. Jaworskog su susreti s uglednicima, a ponajviše sa slavnim i progresivnim američkim fizičarem Davidom Bohrom, “odveli preko praga”, do stanja potpune posvećenosti i osnivanju American Leadership Foruma, neprofitne organizacije čiji je cilj raditi na unapređenju kvalitete lidera, od kompanija do vlada.

Upravo to poboljšanje i promjena u načinu razmišljanja vođa, prateći životni put i odluke Jaworskog, ono je o čemu knjiga priča.

- Nedostatak razumijevanja primjene liderstva, nedovoljno uvažavanje vrednota (korupcija, mito), nedostatak globalnog svjetonazora (nezanimanje svjetskih lidera za klimatske promjene), te neznanje kako ostvariti promjene najveći su problemi lidera današnjeg svijeta - ustvrdio je Cimeša, vodeći se tezama Jaworskog.

Kao pozitivne primjere u Hrvatskoj vidi AG iz Čakovca, Hrvatsku poštu, neprofitabilnu organizaciju ZMAG, te politički program participativnog proračuna u Pazinu, a začarani krug apatije, pasivnosti i vjere u determinizam kao ono što vuče Hrvatsku prema dnu.

Uz Cimešu na prezentaciji su sudjelovali i Alen Premužak, predsjednik Uprave Hrvatske pošte, te Zorislav Antun Perović, stručnjak za socijalno pravo i jedan od najistaknutijih ljudi u antikorupcijskoj borbi. “Sinkronicitet liderstva” izašao je u izdanju male izdavačke kuće “Dvostruka duga”.

24. travanj 2024 21:34