Znanja
StoryEditor

Koje su ključne liderske vještine, bez obzira na pozicije?

05. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Osnovne tehnike za postizanje uspjeha nikada se ne mijenjaju. Stoga bi lideri, kao svi uspješni profesionalni sportaši, trebali vježbati i održavati na razini te osnovne, ali ključne vještine.

Tvrdnja je to Jacka Zengera i Josepha Folkmana iz konzultantske tvrtke Zenger/Folkman koji su u Harvard Business Reviewu napisali da bi lideri, bez obzira na rang, trebali vježbati iste one radne vještine koje su prakticirali na samom početku karijere.

Zenger i Folkman istraživanjem su obuhvatili više od 300 000 CEO-a, izvršnih direktora i onih nižeg ranga te ih ispitivali o tome koje su vještine potrebne da bi lideri bili uspješni na svojim pozicijama. Očekivali su različite odgovore za različite razine vodstva, ali došlo je do nevjerojatne podudarnosti u odgovorima o tome koje su vještine najvažnije na različitim razinama vodstva.

Podaci su pokazali kako postoje četiri temeljne vještine na svim razinama, a to su sposobnost motiviranja zaposlenika, integritet i iskrenost, sposobnost rješavanja problema i nagon koji vuče prema rezultatima.

- Ovo pokazuje da se temelje vještine vezane uz liderstvo ne mijenjaju ovisno o napredovanju, odnosno poziciji na radnom mjestu. – kažu Zenger i Folkman.

Tri su dodatne vještine čija važnost ovisi o poziciji – sposobnost komuniciranja, suradnja i promicanje timskog rada te sposobnost izgradnje odnosa. Za viši menadžment je, recimo, komunikacija na drugom mjestu po važnosti, iako je u globalu tek na petom mjestu.

08. svibanj 2024 02:24