Znanja
StoryEditor

Koji su pozitivni učinci mentorstva na radnom mjestu?

23. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Mnogo je prednosti koje proizlaze iz mentorskih programa. Svijet rada nije jednostavan i uvijek je lakše pored sebe imati nekoga tko ima iskustva i tko vas može usmjeravati.

Jedna od prednosti mentorstva jest promicanje različitih vrsta liderstva. Jedan od većih problema danas jest činjenica da se ideja korporativnog lidera svodi na jako usku definiciju. Jednostavnije rečeno, čini se kako mentori obično žele raditi s onim zaposlenicima koji im najviše nalikuju.

Stoga pravilno proveden mentorski program može rezultirati nasumičnim odabirom, zbog čega se šire perspektive liderstva. Žene uvode muškarce u posao, muškarci uvode žene u posao. Ljudi s različitim životnim pričama i iskustvima se na taj način bolje povezuju, što rezultira većom produktivnošću.

Također, uspješno proveden mentorski program osigurava ostanak najboljih zaposlenika, što smanjuje troškove kompanije i čuva reputaciju. Mentorstvo osigurava i bolju strategiju. Mentori pomažu zaposlenicima da u procesu ne zaborave na temeljne ciljeve.

Nije lako niti pronaći mentore niti biti mentorom, zbog čega je takav oblik rada i dalje rijetkost. Međutim, prednosti su prevelike, stoga je ulaganje u mentorstvo ulaganje u budućnost tvrtke.

22. travanj 2024 09:16