Znanja
StoryEditor

Kolege koji najviše iritiraju: smrdljivci, prostaci, bezobraznici...

07. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Dobra radna atmosfera jedan je od glavnih preduvjeta za zadovoljstvo poslom no, što ako tu atmosferu kvare iritantni kolege? U anketi provedenoj na više od 500 ispitanika portal MojPosao istražio je koje nas navike kolega na poslu iritiraju najviše.

Najviše ispitanika, njih 26%, najviše iritiraju loše higijenske navike kolega, pri čemu izdvajaju zadah iz usta, neuredan toalet te ostavljanje mrvica na stolu. Ipak, uvjerljivo su najiritantniji neugodni mirisi.

-Ne volim kolege koji smrde već na početku smjene- kaže jedan od ispitanika, a drugi zaključuje: -Smrad tjera ljude i izolira smrdljivca.-

Podjednako su iritantni neumjesni komentari i/ili prostački jezik, ističe 25% ispitanika, a tu posebno izdvajaju ogovaranje, miješanje u privatni život, neosnovano podbadanje.

-Ne volim nekulturne, neobrazovane i bahate kolege. Najčešće što je bezobrazluk veći, to su oni priprostiji- kaže jedan ispitanik dok drugog smeta što na sve što radi dobiva komentare ‘kako to radi i zašto radi‘.

Ometanje u radu iritantnim smatra 18% ispitanika kojima su najiritantnije ‘pričalice kojima ni ne pada na pamet da ti smetaju‘ i ‘kolege koji nemaju posla pa bi se družili‘.

-Nepotrebna retorička pitanja uvijek dignu tlak i prekinu koncentraciju-ističe jedan do ispitanika, a drugi dodaje: -Dok obavljam nekoliko radnji odjednom, za što je potrebna koncentracija, moj kolega me ispituje o podacima koje je trebao naučiti već prije nekoliko mjeseci.-

Jednako je iritantno i preglasno pričanje na telefon (18%) koje je, kako kaže jedan ispitanik, ‘bilo strašno još prije pojave mobitela, a sada je nepodnošljivo‘.

-Ne mogu se skoncentrirati kad kolegica histerično viče u slušalicu- kaže jedan ispitanik, dok drugog smetaju ‘privatni razgovori koji traju pola sata‘. ‘Pričanje jedne te iste stvari na dvadeset različitih načina, pretakanje iz šupljeg u prazno i tako cijeli Božji dan‘ iritantna je pak navika kolegice jednog od ispitanika.

Konstantno mljackanje i grickanje nervira 8% ispitanika, a uz bok tome ispitanici svrstavaju i ‘uvlačenje sline‘ te ‘konstantno nakašljavanje‘.

Ispitanike jednako iritira i preglasno slušanje glazbe (3%), dok je pretjerivanje s parfemom kao iritantnu naviku istaknulo 2% ispitanika.

-Parfemi izazivaju alergiju u mom umu- kaže jedan od ispitanika koji smatra da je ‘najljepše mirisati prirodno‘, dok jedna ispitanica savjetuje: -Parfem služi za večernje izlaske, za dan je dezodorans u umjerenoj količini. Da sam htjela raditi u parfumeriji, onda bih tamo i potražila posao.-

20. travanj 2024 06:48