Znanja
StoryEditor

Koliko je prisutnost na društvenim mrežama bitna kod traženja posla?

09. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Ako je vjerovati stručnjacima, odsutnost na društvenim mrežama poput LinkedIna trebala bi biti iznimka, a ne pravilo. Većina ih se slaže da je online prisustvo strahovito bitno, pogotovo ako ste u procesu traženja posla.

Irene McConnell, izvršna direktorica tvrtke Arielle Careers, kaže da je zanemarivanje društvenih mreža u procesu traženja posla u 2014. godini kao vožnja s ispuhanom gumom te dodaje: ‘Možda ćete na koncu doći do destinacije, ali će vas koštati znatno više novca i vremena.‘

Također tvrdi da je, kad je riječ o vodećim pozicijama u tvrtkama, prisutnost na LinkedInu ili Twitteru neizostavna. Od lidera se očekuje online prisutnost.

Međutim, tu nije kraj. McConell tvrdi da samo kreiranje profila na LinkedInu nije gotova stvar. Osobe koje traže posao trebale bi barem nekoliko puta tjedno objavljivati zanimljiv i smislen sadržaj te na taj način sudjelovati u raspravama u LinkedIn grupama.

Snažna online prisutnost bitna je i za one poslove koji se ne nude na tradicionalan način, odnosno nisu oglašavani, već rezervirani za one najbolje.

Jane Mattson, podpredsjednica konzultantske tvrtke Keystone Associates, kaže da osoba bez online profila praktički ne postoji.- Neprisutnost na društvenim mrežama znači duži proces potrage za poslom te vas poslodavci teže pronalaze. Prisutnost na mrežama je bitnija od životopisa. Ako niste online, ne postojite na današnjem tržištu. – kaže ona.

Profesionalne društvene mreže kao što su LinkedIn, XING ili Viadeo omogućavaju drugima da komentiraju vještine izlistane u vašem životopisu. Prikazana je i mreža vaših kontakata. Mnogi poslodavci koriste ove dvije stavke kako bi dobili bolji uvid u kvalifikacije pojedinih kandidata.Ashley Ringger, glavna menadžerica švicarske tvrtke Set Sails Social Media, kaže da bi vaš profil trebao govoriti kako ljudi s kojima ste povezani gledaju na vještine za koje tvrdite da posjedujete te jeste li uopće povezani s pravim ljudima.

Karalyn Brown, osnivačica australske stranice za traženje posla IntervjuIQ, kaže da, ako se ipak odlučite na odsustvo s društvenih mreža, morate intenzivirati potragu za poslom na druge načine. Za početak, morate biti u pokretu, spremni na volontiranje, doškolovanje, sastanke i slično. Također, vaš životopis mora odskakati od drugih te morate razumjeti poslovanje i ciljeve tvrtke za posao u kojoj se prijavljujete.

27. travanj 2024 05:06