Znanja
StoryEditor

Kompanije traže ‘tailor made‘ interne edukacije

06. Srpanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Kontinuirani trening je u vremenu brzih promjena i izazova koje donosi globalizacija postao imperativ. Bez njega nema napretka. Sve uspješne kompanije to znaju. I zato je nakon formalnog obrazovanja potrebno još i dodatno. Neke kompanije, stoga, kreiraju interne edukacije za svoje zaposlenike, neke pak to naručuju od drugih.

Dugogodišnje iskustvo formalnog obrazovanja ZŠEM-a, toj je obrazovnoj instituciji ukazalo na potrebu organizacije cjeloživotnog obrazovanja rukovodećeg kadra u tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj, a i šire. Tijekom godina su, kažu, uvidjeli da na tržištu obrazovanja menadžmenta postoji potreba za organizacijom specijaliziranih obrazovanja iz raznih područja poslovanja te su osnovali ZŠEM – Poslovnu akademiju koja pruža seminare s vrhunskim stranim i domaćim predavačima i čija se kvaliteta odlikuje, prije svega, kombinacijom akademskog i praktičnog rada. Naime, svi predavači, osim što predaju na ZŠEM-u ili drugim visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj ili u inozemstvu, ujedno imaju i dugogodišnje iskustvo rada u realnom sektoru.

Različiti seminari

ZŠEM-Poslovna akademija nudi edukaciju na nekoliko načina: otvoreni seminari iz određenog područja (npr. marketing, financije, menadžmenta, strateško pozicioniranje proizvoda i sl.), ‘in house‘ seminari specijalno dizajnirani prema potrebama kompanije i konferencije iz raznih društvenih domena. Kažu da rade dosta in-house edukacija koje su ‘tailor made‘ za svaku kompaniju.

- Interne edukacije radimo s kompanijama iz različitih sektora i dosta su tražene jer kompanije većinom žele da se programi koncipiraju prema njihovim potrebama i riješe probleme unutar kompanije. Teme koje se najviše traže su prodaja, menadžment, financije za nefinancijaše, upravljanje lancem opskrbe, i druge. U zadnje vrijeme se dosta pojavila potreba za optimizacijom procesa proizvodnje i nabave – govore u ZŠEM-Poslovnoj akademiji te dodaju da je prednost internih edukacije to što nude uz nastavu i e-learning edukaciju koja je dodatak na nastavu s predavačem.

Putem e-learining platforme polaznici imaju pristup dodatnim prezentacijama, materijalima, člancima, linkovima, diskusijom s polaznicima i profesorom. E-learning platforma se obično koristi tjedan dana prije i tjedan dana poslije edukacije.

Što se tiče seminara, otvorene seminare je pohađalo više od tri tisuće menadžera iz Hrvatske i susjednih zemalja. Seminari su organizirani prema modelu najboljih svjetskih poslovnih škola te pružaju suvremena znanja i vještine koje se mogu steći na vrhunskim američkim i europskim poslovnim školama. Predavači su sa ZŠEM-a te s najboljih poslovnih škola u svijetu, kao što su Ross Business School, University of Michigan, SDA Bocconi i dr. Seminari se održavaju na hrvatskom ili engleskom jeziku kroz interaktivni rad profesora i polaznika, kroz brojne studije slučaja, praktičnih zadataka i diskusiju. Koncepcija seminara je rad u malim grupama tako da se broj polaznika definira prema vrsti seminara u dogovoru s predavačem. Grupe na otvorenim seminarima su obično 15 – 30 polaznika, a seminari su većinom jednodnevni ili dvodnevni.

Trening za srednji i viši management

Ove godine organiziraju i General Management Program (GMP) putem kojeg srednji i viši management dobiva 10-dnevni intenzivni trening iz šest područja poslovanja: strategija, financije, marketing, vodstvo, računovodstvo i konkurentnost. Riječ je o vrhunskom programu kojeg vode profesori američkih sveučilišta (MIT; University of Michigan) i profesori ZŠEM-a, a predavanja su prilagođena poslovnoj zajednici tako da svaki modul traje dva dana. Program je vrlo intenzivan te se sastoji od većinom rada u grupama od četiri do šest polaznika. Broj ljudi na programu je 30. Pri završetku GPM programa polaznici dobivaju certifikat ZŠEM-Poslovne akademija i William Davidson Instituta. To je poslovna škola u sklopu Ross Business School, Michigan University koji je uvršten u top 10 poslovnih škola u Americi. Predavanja će se izvoditi u listopadu i studenom ponedjeljkom i utorkom i svi polaznici će dobiti i paket stručne ekonomske literature nakladničke kuće MATE koji prati pojedini modul.

- GMP programa će srednjem i visokom menadžmentu dati sliku kako da poslovanje svoje kompanije i donošenje odluka u kompaniji sagledaju sa svih strana; od marketinga, financija, računovodstva i drugog, te donese ispravnu stratešku odluku. Program je, također, i za menadžere s iskustvom koji žele doći na pozicije srednjeg ili visokog menadžmenta – prednosti su tog programa koje ističu u ZŠEM-Poslovnoj akademiji.

Generalno, prednost svih takvih edukacija je rad na studijama slučaja i primjena naučenog u vlastitom poslu. Također, velika prednost je i networking s ljudima iz sektora poslovanja, razmjenjivanje ideja te dolaženje do zajedničkog rješenja problema. Osim toga, nemojmo zaboraviti na izazove.

- U današnje doba ekonomskih i socijalnih promjena i brze tranzicije društva u ‘društvo znanja‘ javljaju se izazovi za novim pristupom obrazovanju i učenju. Zbog toga se sve više raspravlja o tzv. cjeloživotnom učenju, odnosno o aktivnosti učenja tijekom života, s ciljem unapređivanja znanja, vještina i sposobnosti unutar osobne, građanske, društvene i poslovne perspektive. Opstanak na tržištu, pogotovo hrvatskom koje je uvelike zahvaćeno krizom, postao je veliki izazov. Kako bi opstali na tržištu poduzetnici bi morali više ulagati u edukaciju i obrazovanje svojih kadrova kako bi stekli konkurentsku prednost – savjet je iz ZŠEM - Poslovne akademije.

15. travanj 2024 17:54