Znanja
StoryEditor

Komunikacija je ključ uspjeha

03. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Komunikacija je ključ uspjeha, bez obzira na kojoj poslovnoj poziciji se nalazili. Uz bolju komunikaciju posao će biti brže i lakše odrađen, a na sastancima ćete briljirati.

Barem tako tumči portal Business know how i donosi prijedloge za dobru i uspješnu komunikaciju.

1. Razmislite prije nego kažeteNa vrijeme razmislite što želite reći te naglasite bitno. Ne zamarajte sugovornika svakodnevnim temama kada je posao u pitanju kako se ne bi poremetila koncentracija.

2. SlušajteNajbolji način za dobru komunikaciju je biti dobar slušač. Ne uskačite drugima u rečenice jer nećete čuti što vam se govori niti će vas sugovornik shvatiti ozboljno.

3. PropitkujteNajčešće ljudi ostave neke djelove nerečenima jer se to podrazumjeva ili misle da se to već zna. No, kako ne bi morali nagađati o detaljima, u razgovoru slobodno postavljajte pitanja za sve što vas zanima.

4. Pripazite na ton i glasnoćuUkoliko vodite sastanak jednolničnim tonom, umjesto da vas drugi slušaju, vrlo je moguće da će zaspati. Naravno, ne treba vikati i lupati po uredu, ali povremena promjena tonaliteta dobro dođe.

5. Vodite bilješkeAko niste tip koji pamti brojke ili imena, zapišite si. Bolje je odmah zapisati detalje nego li kasnije gubiti vrijeme na ponovno traženje informacija.

6. Pripazite na poštapaliceAko ste primjetili kako u razgovoru imate poštapalice, poradite na njihovu izbacivanju. Iako to nije neka velika greška, oni koji vas slušaju, nakon nekog vremena mogu postati nervozni ili se više usmjeriti na vaše poštapalice nego li ono što ste rekli. Umjesto poštapalica radije napravite kratku pauzu u rečenicama.

25. travanj 2024 16:55